Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Autósokra számít a szeszgyár

2002.03.27. 15:29
A beszűkült alkoholpiac bővülését az üzemanyagcélú alkoholfelhasználás hazai megindulásától várja a belföldi piacból 50 százalékkal részesedő Győri Szeszgyár és Finomító Rt. Folláth György vezérigazgató az MTI érdeklődésére elmondta: a magyar alkoholpiac hét év alatt kevesebb mint felére zsugorodott, az ágazatnak az üzemanyagcélú alkoholfelhasználás adhatna lendületet.
Az ehhez szükséges hazai döntések meghozatalát a vezérigazgató szerint előmozdíthatja a bioüzemanyagok támogatásáról szóló javaslat, amelyet tavaly novemberben fogadott el az Európai Bizottság. A bizottság által körvonalazott stratégia értelmében az Európai Unión belül 2020-ig az összes felhasznált üzemanyag 20 százaléka alternatív üzemanyag kell legyen. Ezt az arányt fokozatosan érik el: három év múlva a bioüzemanyag felhasználása a két százalékot éri el, 2010-ben pedig az 5,7 százalékot.

Adómentes lehet a bioetanol

A Európai Bizottság javaslata kimondja: a tagállamok külön engedélyezés nélkül csökkenthetik a bioüzemanyagok adóját. A csökkentésnek kompenzálnia kell a hagyományos és az alternatív üzamanyagok előállítása közötti különbséget. Tiszta bioüzemanyagok esetében az adócsökkentés meghaladhatja az 50 százalékot, sőt azok felhasználása akár teljesen adómentes is lehet.

Megduplázódhat a hazai alkoholpiac

Folláth György állítja: a hazai piac megnyitását jelentené a bioetanol számára, ha adókedvezményt kapna. Ebben az esetben ugyanis versenyképes lehetne a hagyományos üzemanyagokkal, a kőolajszármazékokkal. Amennyiben az adómentességet elnyert biodízel mellett a bioetanol is adókedvezményben részesülne, úgy már az első évben megduplázódna a hazai alkoholpiac - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Környezetbarát üzemanyag

Hozzátette: az Európai Bizottság javaslata - a biodízel és a bioetanol használatának szorgalmazása - alapvető környezetvédelmi célokat szolgál. Az Európai Unió ugyanis elkötelezte magát, hogy az üvegházhatást kiváltó szén-dioxid kibocsátását 2010-ig nyolc százalékkal csökkenti.

Svájciak isszák a győri szeszt
A jelenleg a gyógyszergyártók, továbbá a vegyipari cégek és az italgyártók számára kizárólag alkohol alapanyagot előállító Győri Szesz az idén 24,2 millió liter szesz gyártását irányozta elő, mintegy két millió literrel többet, mint tavaly. A gyár az idén 4 milliárd forintot meghaladó forgalomra számít és 162 millió forintos adózás előtti eredményt prognosztizál. A termelés 70 százalékát hazai piacon értékesítik, belföldi eladásaikban az idén is bizonyos fokú csökkenésre számítanak. A legfontosabb exportpiacaik továbbra is Svájc és a környező országok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!