Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Autósokra számít a szeszgyár

2002.03.27. 15:29
A beszűkült alkoholpiac bővülését az üzemanyagcélú alkoholfelhasználás hazai megindulásától várja a belföldi piacból 50 százalékkal részesedő Győri Szeszgyár és Finomító Rt. Folláth György vezérigazgató az MTI érdeklődésére elmondta: a magyar alkoholpiac hét év alatt kevesebb mint felére zsugorodott, az ágazatnak az üzemanyagcélú alkoholfelhasználás adhatna lendületet.
Az ehhez szükséges hazai döntések meghozatalát a vezérigazgató szerint előmozdíthatja a bioüzemanyagok támogatásáról szóló javaslat, amelyet tavaly novemberben fogadott el az Európai Bizottság. A bizottság által körvonalazott stratégia értelmében az Európai Unión belül 2020-ig az összes felhasznált üzemanyag 20 százaléka alternatív üzemanyag kell legyen. Ezt az arányt fokozatosan érik el: három év múlva a bioüzemanyag felhasználása a két százalékot éri el, 2010-ben pedig az 5,7 százalékot.

Adómentes lehet a bioetanol

A Európai Bizottság javaslata kimondja: a tagállamok külön engedélyezés nélkül csökkenthetik a bioüzemanyagok adóját. A csökkentésnek kompenzálnia kell a hagyományos és az alternatív üzamanyagok előállítása közötti különbséget. Tiszta bioüzemanyagok esetében az adócsökkentés meghaladhatja az 50 százalékot, sőt azok felhasználása akár teljesen adómentes is lehet.

Megduplázódhat a hazai alkoholpiac

Folláth György állítja: a hazai piac megnyitását jelentené a bioetanol számára, ha adókedvezményt kapna. Ebben az esetben ugyanis versenyképes lehetne a hagyományos üzemanyagokkal, a kőolajszármazékokkal. Amennyiben az adómentességet elnyert biodízel mellett a bioetanol is adókedvezményben részesülne, úgy már az első évben megduplázódna a hazai alkoholpiac - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Környezetbarát üzemanyag

Hozzátette: az Európai Bizottság javaslata - a biodízel és a bioetanol használatának szorgalmazása - alapvető környezetvédelmi célokat szolgál. Az Európai Unió ugyanis elkötelezte magát, hogy az üvegházhatást kiváltó szén-dioxid kibocsátását 2010-ig nyolc százalékkal csökkenti.

Svájciak isszák a győri szeszt
A jelenleg a gyógyszergyártók, továbbá a vegyipari cégek és az italgyártók számára kizárólag alkohol alapanyagot előállító Győri Szesz az idén 24,2 millió liter szesz gyártását irányozta elő, mintegy két millió literrel többet, mint tavaly. A gyár az idén 4 milliárd forintot meghaladó forgalomra számít és 162 millió forintos adózás előtti eredményt prognosztizál. A termelés 70 százalékát hazai piacon értékesítik, belföldi eladásaikban az idén is bizonyos fokú csökkenésre számítanak. A legfontosabb exportpiacaik továbbra is Svájc és a környező országok.