Miklós
-7 °C
2 °C

Egy hongkongi szállodából indult a tüdőgyulladás-járvány

2003.03.20. 11:34
Hongkong egyik szállodájából indult el világkörüli útjára a rejtélyes tüdőgyulladás kórokozója. A helyi egészségügyi hatóságok a kiderítették, hogy a megbetegedett emberek közül heten a Metropole hotel kilencedik emeletén szálltak meg a járvány kitörése előtt. A betegség világszerte 264 embert fertőzött meg.
Két vendég már belehalt a tüdőgyulladásba

A Kowloon félszigeten található Metropole szálloda hét megbetegedett látogatója közül ketten már meghaltak: egy 64 éves kuangcsui orvos professzort Hongkongban, egy 78 éves kanadai hölgyet pedig már otthon, Torontóban ért utol a halál. A rejtélyes tüdőgyulladást három fiatal szingapúri nő, egy 72 éves kanadai férfi és egy 26 éves hongkongi férfi kapta el a szállodában, írta a Canada.com. A járvány következtében eddig világszerte 11 ember halt meg, többségük Hongkongban.

A kilencedik emelet volt a gócpont

Dr. Margaret Csan, a helyi egészségügyi hatóságok vezetője szerint a megbetegedett emberek nem ismerték egymást, egymástól teljesen függetlenül érkeztek a városba. Hongkongi tartózkodásukban mégis volt egy közös pont: február 12. és március 2. között mindegyikük megfordult a Metropole hotel kilencedik emeletén.

Az alkalmazottak nem kapták el

Érdekes módon a szálloda 200-300 alkalmazottja közül senki sem betegedett meg, pedig bizonyára közülük is sokan jártak a kilencedik emeleten. Bár az emelet már teljesen biztonságos, a hotel vezetői csak egy alapos fertőtlenítés után fognak ott vendégeket elszállásolni. Anita Kwan, a Metropole szóvivője elmondta, hogy a szálloda vendégeit egy levélben értesítették a történtekről, de ennek hatására senki sem távozott.

Már megvan a kórokozó

Hongkongi orvosok szerdán azonosították a világszerte terjedő atípusos tüdőgyulladás kórokozóját - írja a BBC. A három kontinensen 219 embert megfertőző betegséget a paramyxoviridae családba tartozó vírus okozta. A vírus azonosítása megkönnyíti a fertőzött páciensek gyógyítását, és elősegítheti egy védőoltás kifejlesztését. Egyelőre nem tudni, hogy új, vagy már ismert fajról van-e szó.

Noha a paramyxoviridae családba tartozó vírusok az influenzához hasonló tüneteket okoznak, az influenza kórokozója nem rokonuk. A világ egészségügyi hatóságai régóta tartanak egy új, minden eddiginél halálosabb influenzatípus megjelenésétől, amely megismételhetné az 1918-as pusztító járványt. Balsejtelmeik azonban ezúttal nem váltak valóra.

Világszerte 264 fertőzött

A WHO legfrissebb adatai szerint az atípusos tüdőgyulladásban világszerte eddig 264 személy betegedett meg és legalább tizennégyen haltak meg. A járvány halálos áldozatai közé számolják a hónapokkal korábban Kínában történt atípusos tüdőgyulladás-járvány öt halálos áldozatát is. Hongkongban 150 ember betegedett meg, és 5 haláleset történt, Vietnamból 56 fertőzöttet és két halálos áldozatot jelentettek, Szingapúrból pedig 31 megbetegedést.

A járványt a legtöbb országban már ellenőrzésük alá vonták a hatóságok. Az Egyesült Államokban tizenegy beteget tartanak megfigyelés alatt, s több európai országban is történtek megbetegedések Délkelet-Ázsiában járt vagy onnan érkezett utazók között. Eddig Ausztrália, Nagy-Britannia, Írország, Spanyolország, Svédország, Svájc, Szlovénia, Románia, Izrael, Japán, Tajvan és Thaiföld hatóságai számoltak be az atípusos tüdőgyulladás elszigetelt eseteiről.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.