Kudarcot vallott a nagy pornókutatás

2009.12.02. 12:02

A montreali egyetem kutatói az Interdisciplinary Research Center on Family Violence and Violence Against Women nevű alapítvány megbízásából nagyszabású pszichológiai tesztsorozatot terveztek meg, amivel arra keresték volna a választ, hogy a pornófogyasztás hogyan változtatja meg a férfiak szexualitását, és a nőkkel való viszonyukat. „Olyan huszonéves férfiakat kerestünk a kutatáshoz, akik még sosem néztek pornót, így kontrollcsoportként vizsgálhattuk volna meg őket. Sajnos egyetlen ilyen embert sem találtunk.” – mondta el Simon Louis Lajeunesse professzor, a kutatás egyik vezetője.

Tesztalanyok híján a tudósok kicsit változtattak a kutatás fókuszán, és a pornófogyasztók szokásait és pszichéjét vizsgálták. Arra jutottak, hogy a pornó szinte kizárólagos beszerzési forrása (90 százalék) ma az internet, a felnőtt videókölcsönzők már sehol sincsenek. A kutatás szerint az egyedülálló férfiak átlagban heti három alkalommal, összesen 40 percnyi pornót néznek, a párkapcsolatban élőknél ez heti 1,7 alkalom és 20 perc. A fiúk átlagosan 10 éves korukban látnak először ilyesmit, ilyenkor persze még a kíváncsiság hajtja őket.

A kutatás fő tanulsága Lajeunesse szerint az, hogy a pornófogyasztás nem változtatja meg a férfiak nőkhöz fűződő viszonyát és elvárásait, jellemzően nem mosódik össze bennük a filmek fantáziavilága és a valóság.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport