Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Rákölő vírust fejlesztettek ki

2006.10.20. 13:30
A dél-koreai Yonsei Egyetem tudósai genetikailag módosítottak egy adenovírust, amely egyébként náthát okoz. Az új vírustörzs a kutatók szerint megöli a rákos sejteket.

Az orvosok az adenovírust egy olyan génhez kapcsolták, amely egy terhességi hormon, a relaxin termeléséért felelős. Amikor a vírust rákos daganatba fecskendezték, az gyorsan sokszorozódni kezdett, és elpusztította a ráksejteket, miközben az ép sejteket nem károsította. Erre eddig egyetlen korábbi rák ellen kifejlesztett vírus sem volt képes.

Az adenovírus tulajdonképpen csak hordozó, ami azért felelős, hogy a ráksejtekbe juttassa a relaxint. A hormon az igazi rákölő szer, mivel a ráksejtekben apoptózist, vagyis programozott sejthalált idéz elő. A rákos kísérleti egerekben három befecskendezést követően 60 napon belül eltűnt a ráksejtek több mint 90 százaléka, függetlenül attól, hogy az egérnek agydaganata, máj-, tüdő- vagy méhrákja volt.

"Megtaláltuk a módját annak, hogy leküzdjük a rák virális ellenszerének legnagyobb akadályát" - nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek Yun Chae-Ok, a dél-koreai tudóscsoport egyik vezető kutatója. A klinikai kísérletek már másfél éve folynak, és a következő év első felében is folytatódnak, hogy megerősítsék az eredményeket, mondta Chae-Ok.

Az orvosok csütörtökön jelentették be felfedezésüket, és egy a nagy presztízsű tudományos lapban, az Amerikai Nemzeti Rákintézet kéthavonta megjelenő szemléjében részletesen közölték is azt.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.