Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Jönnek a világító halak

2003.06.30. 11:25
Egy tajvani cég olyan genetikailag módosított halat készített, amely zöldessárga fénnyel világít a sötétben. A Taikong Corporation egy medúza génjeit ültette át a zebrahalba.
Mindenki hozzájuthat

A genetikailag módosított (GM) állatokat a kutatók régóta használják laboratóriumaikban, a GM birkák tejében például értékes fehérjéket állítanak elő. A Night Pearl, azaz éjszakai gyöngyszem névre keresztelt zebrahal azonban az első olyan génmódosított háziállat, amelyet bárki megvásárolhat, írta a BBC.

A világító halak bizonyára sok ember számára lenyűgözőek, mások azonban attól félnek, hogy hamarosan a biológiailag megtervezett "Frankenstein-háziállatok" egész sorozata jelenhet meg a piacon. A génmódosított állatok terjedésétől való félelem nem alaptalan: a A Taikong Corporation jelentése szerint az Egyesült Királyságban - ahol az akváriumi halak piaca több millió fontos - hatalmas az érdeklődés a teremtmény iránt. A vállalat a tervek szerint harmincezer ilyen halat fog értékesíteni, de három hónapon belül százezerre fogja növelni "gyártási" kapacitását. A halak tizenhét dollárba, azaz négyezer forintba fognak kerülni.

Nem szaporodik

A Taikong állítása szerint a TK-1 kódnéven futó GM hal teljesen biztonságos és steril, a hozzáadott fluoreszkáló gén pedig teljesen ártalmatlan. A világító halat már 2001-ben felfedezték, de a sterilizálási eljárás kifejlesztéséhez még egy évre volt szükségük. A végeredmény azonban egy olyan hal lett, amely nem képes kereszteződni a természetes fajokkal.

Szakértők ennek ellenére aggódnak amiatt, hogy a TK-1 csupán az első olyan GM hal, amelyet kimondottan Nagy-Britanniába szánnak. Néhány trópusi halat korábban már úgy módosítottak, hogy kibírják a hideget, így kiszabadulásuk esetén könnyen meghódíthatják az Egyesült Királyság vizeit, megzavarva a jelenlegi ökoszisztémát.

Derek Lambert, a Today's Fishkeeper magazin munkatársa szerint nagy gondot okozhatnak például azok a piranhák, amelyek az ország vízrendszerében is életben maradnának, ezért a TK-1 bojkottálására kérte föl a kereskedőket. Keith Davenport, akvarisztikai szakértő a BBC-nek elmondta: szerinte a gének módosítása nem volt szükséges, és az emberek nem divatos dísztárgyként tekintenek az élőlényekre.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!