Piroska
3 °C
3 °C

Megdöglött a világító nyúl

Wired News
2002.08.13. 11:59
Négy éves korában elhunyt a világ leghíresebb transzgénikus élőlénye, Alba a világító nyúl. A hírt a lényt előállító Louis-Marie Houdebine, a francia nemzeti agrárkutatóintézet genetikusa közölte a sajtóval.

Albát medúzagénnel színezték"Arról értesítettek, hogy a nyuszi minden különösebb ok nélkül meghalt. A nyulak könnyen halnak. Ez az egyed négy éves volt, az intézetben ez szokványos élettartamnak számít." - mondta Houdebine a Wirednek.

A medúzagénnel módosított nyúllal kapcsolatban korábban azért alakult ki vita, mert Eduardo Kac képzőművész ragaszkodott hozzá, hogy Houdebine az ő kérésére hozta létre az állatot 2000 januárjában. Houdebine közölte: Alba az egyike volt azoknak a módosított nyulaknak, akiket az embrionális fejlődés megismerése céljából hoztak létre. Kac terve, hogy a kísérleti nyulat háziállatként tartsa otthonában, a kutatóintézet vezetésének engedélye híján nem valósulhatott meg.

Houdebine fontosnak tartotta kiemelni, hogy Alba halálát nem genetikai rendellenességek okozták és hogy a lény korántsem fluoreszkál olyan erősen, mint Chrystelle Fontaine ikonikus fotóján.

Egy nyúl átlagosan tizenkét évet él.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!