Judit
3 °C
6 °C

Egy lépéssel közelebb a láthatatlanság

2006.10.20. 12:12
Volt már tudós, aki projektorral, és volt, aki plazmoidpajzzsal igyekezett láthatatlanná tenni mikroszkopikus tárgyakat vagy saját magát. Az amerikai Duke Egyetem kutatói most metaanyaggal értek el áttörést a láthatatlanság felé vezető úton.

Nagy lépést tettek a láthatatlanság, és ezzel a halhatatlanság felé az amerikai Duke Egyetem kutatói, akiknek sikerült koncentrikus körökbe rendezett metaanyaggal eltéríteni a fényt egy tárgyról.

Az összetett szerkezetű, üvegszálba zárt fémgyűrűkből és drótokból létrehozott metaanyag különös viselkedésre készteti a fénysugarakat. Nemrég a kutatók rájöttek, hogy a metaanyagból készült gömbök vagy hengerek segítségével az adott hullámhosszúságú fény elől teljesen eltüntethető egy-egy tárgy. Amikor ugyanis a fény a metaanyagba ütközik, rezgésre készteti a fémrészek elektronjait, és a rezgések befolyással vannak a fény sebességére. A metaanyag megfelelő gradiensű fémrészei arra késztethetik az adott hullámhosszúságú fényt, hogy megkerülje az anyag által körülvett tárgyat, valahogy úgy, ahogy a víz körbefolyik egy sziklát.

A jövő még láthatatlan


Láthatatlanná tett rézgyűrű 3000-szeres nagyításban
A Duke kutatói, David Schurig és David Smith legutóbbi kísérletükben egy rézgyűrűt igyekeztek láthatatlanná tenni úgy, hogy 1 centiméter magas, 12 centiméter kerületű koncentrikus metaanyaggyűrűkkel vették körül. A beérkező mikrohullámoknak elméletileg kevésbé kellene elnyelődniük vagy visszaverődniük a rézgyűrűről, mint akkor, ha a metaaanyag nem lenne ott. A kutatók számos helyen mérték a sugarak változását, és az eredmény megfelelt várakozásaiknak.

"Arról kvantitatíve nem állítunk semmit, hogy ez mennyire jelent láthatatlanságot, de sikerült az objektum által generált reflexiót és árnyékot is csökkentenünk, és ez a láthatatlanság két alapvető jellemzője" - írták a kutatók a Science magazin csütörtöki számában. Smith professzor szerint azonban nem szabad, hogy az eredmény bárkit is könnyelmű képzelgésre ragadtasson. A kísérlet "valójában tudományos magyarázat" - mondta Smith a Scientific Americannek. "Hogy felhasználható-e, az még kérdés."

Smith szerint a mostaninál sokkal bonyolultabb lenne egy a látható fényspektrumban működő eszközt készíteni, mivel egy ilyen szerkezetnek nem csak egyetlen, hanem az összes hullámhosszon működnie kellene. Erre halvány az esély, mondta, bár elektromágnesességi szempontból a dolognak elméletileg nincs akadálya.

Optikai kamuflázs

Nem a Duke kutatói az elsők, akik laboratóriumi körülmények között kísérleteznek a láthatatlansággal. Idén májusban a londoni Imperial College fizikusa, John Pendry jelentett biztató eredményeket a láthatatlanná tévő metaanyagról, és akkor azt mondta, "nemsokára" elkészül a viselőjét elrejtő kabát, bár azt is hozzátette, az anyag vastagsága miatt érdemesebb inkább pajzsról, mint kabátról beszélni. Pendry kísérleteit a láthatatlanság iránt érthető módon érdeklődést tanúsító Darpa, az amerikai hadügyminisztérium kutatóintézete szponzorálta.

Tavaly a Pennsylvaniai Egyetem kutatói, Andrea Alů és Nader Engheta arról elmélkedtek, hogy plazmoidpajzzsal kellene redukálni a fény szóródását, és így láthatatlanná tenni tárgyakat - ezt azonban csak amúgy is láthatatlan, mikroszkopikus méretű tárgyakkal látták megvalósíthatónak.

Két éve egy japán tudós, Susumu Tachi alkotta meg a láthatatlanná tévő kabátot, bár csalt egy kicsit. Tachi módszere az volt, hogy az alany mögött látható képet számítógéppel átalakította, és projektorral a kabátra vetítette, azt az illúziót keltve, hogy a kabát viselője láthatatlan, vagy legalábbis átlátszó. Ezt azonban ő maga sem nevezte láthatatlanságnak, csak az általa X'tal Visionnek nevezett technika által létrehozott "optikai kamuflázsnak".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.