Dömötör
11 °C
14 °C

Száz év múlva csökkenni fog a Föld népessége

2003.03.03. 17:08
A korábbi várakozásokkal ellentétben a 21. század végén a Föld népessége csökkenni fog, derült ki az ENSZ múlt héten kiadott tanulmányából. A drámai változás elsősorban a születési ráta csökkenésének és az AIDS terjedésének tudható be.
Az ENSZ népességkutatóinak legújabb tanulmánya szerint 2050-ben 400 millióval kevesebben laknak majd a Földön, mint azt korábban gondolták. Joseph Camine, az ENSZ népességi részlegének vezetője elmondta: az idei adatok szerint 8.9 milliárd ember él majd bolygónkon, míg a tavalyi becslések még 9.3 milliárd emberrel számoltak. Összehasonlításképpen: jelenleg az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban lakik összesen 400 millió ember, a Földön 6,3 milliárd ember él.

Csökkenni fog a népesség

Az új előrejelzés csupán 2050-ig érvényes, nem tovább. Camine a New Scientistnek elmondta, hogy 2050-re a termékenységi ráta a világ háromnegyedén a reprodukciós szint alá fog süllyedni, magyarán a nők többsége kettőnél kevesebb gyermeket fog szülni. Az előrejelzések szerint a legtöbb országban 1,85 gyermek jut majd egyetlen nőre. Ez a termékenységi ráta nagyon távol áll a népességkutatók korábbi elképzelésétől, mely szerint az országokban pontosan a reprodukciós szintre (vagyis anyánként kettőre) csökken le a termékenység.

Chamie szerint ez elképesztően nagy hatással lesz az emberiségre. Amikor a baby-boom generációk túllépnek a gyermekvállalás korán, a legtöbb országban csökkenni fog a népesség.

Néhol 10-50 százalékos csökkenés várható

Az egyes országokról szóló részletes előrejelzések szerint 33 országban a jelenleginél kisebb lesz a populáció. Japánban várhatóan 14 százalékkal, Olaszországban 22 százalékkal lesznek kevesebben, míg néhány kelet-európai országban még drasztikusabb csökkenés várható: Oroszországban és Ukrajnában valószínűleg 30-50 százalékkal lesznek kevesebben.

Dél-Afrikában és a három szomszédos országban az AIDS miatt várható csökkenés. Chamie szerint a kór az évszázad közepére 278 millió embert fog érinteni.

Az USA-ban többen lesznek

Az Egyesült Államok érdekes módon egyike lesz azoknak a fejlett országoknak, amelyekben a népesség nem csökkenni, hanem nőni fog - elsősorban a bevándorlóknak köszönhetően. Az előrejelzések szerint évente egymillió ember fog letelepedni az Egyesült Államokban, így 2050-re 285 millióról 409 millióra bővülhet az ország lakossága.

A másik legnagyobb probléma a népesség elöregedése lesz: ötven év múlva ötször több nyolcvan évesnél idősebb ember lesz, és a földlakók átlagéletkora 26 évesről 37 évesre fog emelkedni.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!