Mária
-7 °C
3 °C

Bombaálló bőrönddel a légikalózok ellen

2002.11.02. 15:48
Az American Airlines járatán saját cipője felrobbantásával próbálkozó Richard Reid követőinek a jövőben még nehezebb lehet a dolga, miután a francia Sema biztonsági vállalat különleges robbanásálló zsákot dolgozott ki.
A szerkezet segítségével a felfedezett robbanószerkezetet veszélytelenül tárolhatják a leszállásig, sőt akkor sem keletkezik semmilyen kár, ha az időzítés miatt fel találna robbanni.

2001 decemberében Reid egy Párizsból Miamiba tartó utasszállító fedélzetén kísérelte meg, hogy felrobbantsa a cipője sarkába rejtett robbanóanyagot. Szerencsére a sorban meggyújtott gyufák szaga elárulta, amikor be akarta indítani a bombáját, így az utasok és a légi kísérők ártalmatlanná tették.

Az is elképzelhető, hogy a fedélzeten találnak egy olyan robbanószerkezetet, amelyről nem lehet tudni, hogy éles-e, és esetleg minden beavatkozás nélkül robbanni fog. Ilyen esetben célszerű lehet a bomba szabályozott körülmények közt történő felrobbantása.

Összeszíjazott utazótáska

"Megvizsgáltuk a lehetőséget, hogyan lehetne egy ilyen bombát zárt térben úgy felrobbantani, hogy ne kerüljön veszélybe az utasok élete" - nyilatkozta a Reutersnek Charles Laubie, a párizsi központú Sema ügyvezetője.

Fél évvel a meghiúsult merénylet után a többek közt golyóálló mellényeiről ismert cég levédette a FBK (Flight Bomb Killer, légi bombamegsemmisítő) működési elvét. A szerkezet úgy néz ki, mint egy összeszíjazott fekete utazótáska.

A 20 ezer eurós zsák és számos belső rétege befogadja a bombák rejtekhelyének gyakran használt eszközöket, például egy laptop számítógépet. A alkalmatosság belsejében szó szerint bombabiztos technológia rejtőzik. Az FBK képes elnyelni akár 200 gramm plasztik robbanóanyag energiáját, mondta Patrick Larcher, a Sema műszaki igazgatója.

Elemészti a 25 tonnás erőhatást

Ennél többet egy terrorista amúgy sem tud feltűnés nélkül a fedélzetre csempészni. A golyóálló belső réteg állítólag 25 tonnás robbanási nyomást kibír, és gyakorlatilag megfojtja a bombát. "Az egész kicsit a levegőbe emelkedik, kiszökik egy kis füst, de a környezetben semmi kár nem esik" - mondta Larcher.

Hasonló elven fejlesztett a Sema egy védőpajzsot, amelyet repülőtereken, pályaudvarokon, stadionokban és más nyilvános helyszíneken talált bombáknál alkalmazhatnak.

Kályhacső a pályaudvarokra

A GBK (Ground Bomb Killer, felszíni bomba megsemmisítő) gyorsan kiteríthető a felfedezett robbanószerkezet körül. Az eredeti mérete ötszörösére kinyílik, és kéményként emelkedik a levegőbe. A gyártó szerint 15 tonnás nyomást képes kezelni a pajzs, és a robbanás ereje kizárólag felfelé terjed.

Vagyis a környéket továbbra is ki kellene üríteni, de az evakuált körzet lényegesen kisebb lehet. Az 5200 euróba kerülő GBK első példányait egy vidámpark rendelte meg. A drágább FBK október 29. és 31 között a római AVSEC World légi biztonsági szakkiállításon mutatkozott be.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.