A New York-i központi vasúti pályaudvar radioaktívabb, mint egy atomerőmű

2014.09.01. 12:47

A gránit évezredek óta népszerű és jó drága építőanyag, manapság főleg burkolatokat készítenek belőle. Azon kívül hogy szép és időtálló, a kőzet természetes formájában radioaktív is, mivel kis mennyiségben uránt, kálium-40 izotópot, és néha tóriumot is tartalmaz, amelyek sugárzó anyagok. Ebből adódóan minden, ami gránitból van, extrém alacsony radioaktív sugárzást bocsát ki; ha nagyon sok gránitból, akkor ez a sugárzás már jól mérhetővé válik.

A világ leghíresebb, nagyon sok gránitból készült épülete a New York-i Central Terminal, vagyis a központi vasúti pályaudvar Manhattanben, ami egyébként rengeteg filmben szerepel, mindenki azonnal felismeri, ha látja. Az épületben annyi gránit van, hogy nagyobb sugárzást bocsát ki, mint egy atomerőmű. Ez persze nem azt jelenti, hogy veszélyes lenne, inkább azt mutatja, hogy az atomerőművek szabályozása mennyire szigorú: kisebb határértéket szabnak meg a szabályok, mint ami amúgy a világ egyik legnagyobb városának kellős közepén amúgy előfordul. Hasonlóan nem kapná meg az atomerőmű-engedélyt a magas sugárzási szint miatt az ausztrál parlament épülete Canberrában.

Amerikában egyébként néhány éve szabályos minipánik alakult ki, amikor kiderült, hogy a népszerű gránit konyhapultok szintén radioaktívak, annyira, hogy az érzékeny Geiger-Müller számlálók is kimutatják: nagyjából tízszeres a különbség a mindenhol tapasztalható háttérsugárzáshoz képest. Néhány ügyvédi iroda akkoriban próbálkozott is sokmilliós kártérítési perekkel, de a szakértők, és azzal a bíróságok is gyakorlatilag kiröhögték a feltételezést, hogy az ügyfeleik a konyhapult miatt lettek rákosak.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM