Miért vacog a fogunk, ha fázunk?

2015.01.07. 09:19

Ha az ember fázik, dideregni kezd, vacog a foga, reszket. De vajon miért van ez? Csak egy jelzés lenne, hogy ideje melegebb helyre menni, vagy mozogni egy kicsit, hogy kimelegedjünk? Dehogy: a vacogás maga a mozgás, amivel a szervezetünk hőt termel, ha érzi, hogy kezd kihűlni.

Az agyunkban, pontosabban a hipotalamuszban található a test hőszabályozó központja, ez vezérli a szervezet védelmi mechanizmusait kihűlés ellen. Az első ilyen védelmi akció a vérkeringés átrendezése: a végtagokban összeszűkülnek az erek, csökken a véráramlás intenzitása, ezzel pedig a test hőleadása. Ilyenkor érezzük azt, hogy nagyon hideg a kezünk-lábunk - és valóban az, a bőrfelület akár 30 fokra is lehűlhet, hogy ennek árán a test belső hőmérséklete ne csökkenjen.

A következő védelmi mechanizmus a didergés és fogvacogás. Ez valójában egészen apró, nem tudatosan irányított izomrángásokat jelent. Az izommozgás pedig hőt termel. Vagyis amikor látványosan fázunk és vacogunk, azzal valójában felmelegítjük a testünket. A hőtermeléssel, és a végtagok felmelegedésével azonban óhatatlanul is megnő a pulzus, kitágulnak az erek, és megnő a hőleadás, ez pedig azt jelenti, hogy a didergés-vacogás, csak átmeneti időre képes segíteni és hátráltatni a kihűlést. Ha a reszketés elkezd megszűnni, de még mindig fázunk, az annak a jele, hogy nagy baj van, a szervezet kimerítette a tartalékait, és feladta a harcot a kihűlés ellen. Ilyenkor kezdenek el zsibbadni, majd fájni a legjobban kihűlt testrészek, jellemzően a végtagok. Ez annak a jele, hogy a lelassult vérkeringés miatt oxigénhiány lép fel a szövetekben, lassan jön a sejthalál, vagyis a fagyási sérülések.

Mit lehet tenni a kihűlés ellen? A népi bölcsesség alkohol fogyasztását javasolja, ami a lehető legrosszabb tanács. Az alkohol értágító hatása ugyan csökkenti az ember hidegérzetét ("átmelegít" az ital), de ez növeli a hőleadást, és gyorsítja a kihűlés folyamatát. A kitáguló erek miatt több friss vér jut a végtagokba, vagyis a kezünk-lábunk kicsit felmelegszik, így kevésbé fogunk fázni - ennek azonban az az ára, hogy a testünk belső hőmérséklete csökken, ami sokkal komolyabb probléma.

A megoldás - persze ez is csak átmeneti - ehelyett a mozgás, az valóban beindítja a szervezet hőtermelését. A kihűlt ember mozgatása, a végtagjai dörzsölése viszont megint csak rossz ötlet: ilyenkor a megélénkülő vérkeringés a végtagokból hideg vért szállít vissza a szívbe, ami csak rontja a helyzetet a test belsejében, a létfontosságú szervekben.

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM