Miért alszik papírdobozban minden finn újszülött?

2015.01.20. 12:15
Finnországban 75 éve él egy tradíció, ami sokadik ránézésre is furcsa lehet: az újszülöttek az első néhány éjszakájukat egy papírdobozban töltik. De vajon miért?

Nem hagyományos papírdoboz ez, az anyasági segélyként kapott használati tárgyakat, ruhákat csomagolja ebbe az állam, egy nagy pakként adják oda a friss szülőknek. Ha a csomag tartalmát kipakoljuk, még mindig marad egy matrac és egy takaró, ami a dobozzal együtt kitűnő kiságy lehet az első néhány napra.

A hagyomány még az 1930-as évekre nyúlik vissza. Finnország nagyon magas arányú csecsemőhalandósággal küzdött (1000-ből akár 65 újszülött is meghalt a születés utáni első néhány napban). Az ország akkori egészségügyi kormányzata nemcsak a szülés utáni nehéz időket tette könnyebbé, de mivel a dobozt csak azok kaphatták meg, akik a terhesség alatt is rendszeresen jártak orvoshoz, a méhen belüli fejlődést is a korábbinál nagyobb biztonság jellemezte.

A doboz tartalma sokat segített azoknak az asszonyoknak is, akiknek ötletük sem volt, mi mindenre van szüksége egy újszülöttnek. Rugdalózók, meleg ruhák és más, egyértelmű dolgok mellett körömolló, fogkefe, fürdőhőmérő, törlőkendő, melltartóbetét, de még képkeret is szokott lenni az azóta is bizonyos időközönként újratervezett tartalmú dobozban. A ruhák semleges színű és mintázatú darabok, így mindegy, hogy valakinek fia vagy lánya születik.

Az idők során volt, ami eltűnt, volt, ami belekerült a készletbe. A harmincas években még nem kész ruhát, csak anyagot tettek a csomagba, mert sok anya szerette volna maga megvarrni a ruhát. A második világháború idején a kormányzatnak minden négyzetcentiméter vászonra szüksége volt, így amit tudtak, papírral pótolták. A kész ruhákat az 50-es évek hozták el, a sztreccsanyagú babaruhák a hatvanas-hetvenes években került a dobozba először. 1968-ban volt először hálózsák, egy évvel később pedig az eldobható papírpelenka debütált.

A doboz nevelő hatása sem elhanyagolható. Komoly cél volt, hogy az embereket leszoktassák arról, hogy az újszülöttet maguk közé fektessék, ahol a gyanú szerint a nagy párnák, takarók és más, zavaró elemek könnyen hozzájárulhattak a csecsemőhalálos esetekhez, de a dobozban alvó gyereket sikerült kivinni a szülők ágyából. A dobozból előbb-utóbb a cumik és tejesüvegek is kikerültek, az egészségügy így próbálta népszerűsíteni a szoptatást a kész bébitápok használata helyett.

De a doboz valójában leginkább jelkép: minden gyerek ugyanonnan kezd, és egy papírdobozból indul neki az életnek. A szülők választhatják, hogy a dobozt kérik, vagy egy 140 eurós segélyt, de 95 százalékuk a dobozt választja.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM