Ön emlékszik ezekre a mekis kávéskanalakra?

2015.08.02. 07:44

Ismerős önnek ez a műanyag kávéskanál a McDonald's-ból, a nyolcvanas évek legvégéről?

Elmeséljük, miért érdekes ez. A kanalat a hetvenes években vezette be a gyorsétteremlánc Amerikában. Mindenki szerette, elegáns volt, direkt a kávé és a tea kavargatására tervezték, a cég logója is rajta volt kétszer – egyszóval tökéletesen betöltötte minden funkcióját.

Ez az időszak éppen egybeesett a kokain amerikai elterjedésével. Az amerikai kormány hivatalosan meghirdette a drogok elleni háborút, alapítottak rá külön kormányügynökséget, áldoztak rá rengeteg pénzt, és 1979-ben eljutottak addig, hogy elkészült a Drug Paraphernalia Act törvénytervezet, ami nem csak a drogok, de a drogok fogyasztásához vagy terjesztéséhez használt eszközök birtoklását is büntette volna (végül az ilyen eszközök elég képlékeny definíciója miatt nem lépett életbe a törvény).

A mekis kávéskanál a cég nagy pechére tökéletes kokainporciózó szerszámnak bizonyult: a kanál apró mélyedésében hajszálpontosan 100 milligramm por fért el. Nemcsak megbízható volt, de olcsó és eldobható, ráadásul semmiféle gyanút nem keltett – hát miért ne lehetne bárki zsebében véletlenül egy műanyag kávéskanál? Néhány év múlva minden amerikai drogdíler mekis kávéskanálállal mérte ki az anyagot; a McSpoon, vagyis "egy McKanálnyi" a kokain mértékegységére használt általános szlengkifejezéssé vált. Mindez természetesen pr-szempontból merő katasztrófa volt a McDonald's számára, főleg miután a törvénytervezet körüli vitákban szenátusi meghallgatásokon és a médiában is folyton előkerült a cég neve a drogháborúval kapcsolatban.

1979. decemberében a cég rövid közleményben jelentette be, hogy a kanalat kivonja a forgalomból, illetve áttervezi, hogy azt többé ne lehessen illegális célokra használni. 1980-ban le is cserélték erre a fura mini evezőlapátra. Ami nyilvánvalóan nem rengette meg az amerikai drogos alvilágot, de felvetette a kérdést: mi legyen a sok millió, már legyártott, de még el nem használt kanállal? A Priceonomics cikke szerint ezeket a nyolcvanas években a tengerentúli piacokon szórták szét, ahol nem volt meg az asszociáció a kanál és a kokain között. (Pár évvel később aztán az angol éttermekből is ugyanezért kellett kivonni a kanalat.)

Egy pillanat. Ez azt jelenti, hogy amikor a McDonald's bejött Magyarországra, mi is a maradék amerikai kokainos kanalakból kaptunk a kávé mellé?

Megkerestük a cég magyar képviseletét, ahonnan a következő választ kaptuk:

Az Ön által említett, több évtizeddel ezelőtti, külföldi McDonald's hálózatot érintő hírről nem rendelkezünk információval, annak tartalmával kapcsolatban nem tudunk érdemben nyilatkozni. Kérdésére válaszolva szeretnénk tájékoztatni, hogy az említett kanál a hazai McDonald's éttermekben soha nem volt használatban.

A hűvös hangnem nem véletlen, a cég máig elég háklis a kanálsztorira: amikor 2007-ben egy amerikai művész aranyozott McKanállal állt elő, azt rekordgyorsasággal tiltatták be. Az Ebayen ettől még a mai napig fel-felbukkannak a régi műanyag mekis kávéskanalak, 4-5 dolláros áron.

Az Index szerkesztőségében végzett gyors közvélemény-kutatás szerint mindenesetre sokaknak rémlik, hogy valójában volt ilyen kávéskanál a legrégebbi magyar McDonalds-éttermekben, konkrétan a győri, illetve a budapesti Nyugati téri étterem merült fel többször is, mint forrás. A legtöbben azért hozzátették, hogy ez jó régen volt, és elképzelhető, hogy valójában nem itthon, hanem a Gorenje-turizmus keretében látogatott Ausztriában találkoztak a McKanállal. Ezért most az Index-olvasók kollektív emlékezetét szólítjuk, hogy erősítsenek meg, vagy cáfoljanak. Önök emlékeznek a legendás kanálra? Vajon mi, mint Magyarország is megkaptuk az amerikai kokainos McSpoont, vagy csak mi, mint Európa?

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM