Az USA űrhajóval kémkedett volna a szovjetek után

2015.11.07. 07:52

Az amerikai légierő a hatvanas években azt tervezte, hogy egy kutatóprogram álcája mögött kémeket küld fel az űrbe, hogy minden addiginál pontosabban körbefényképezhessék az ellenséges Szovjetuniót. Miután október közepén az Egyesült Államok műholdas hírszerzési szervezete, a Nemzeti Felderítő Hivatal (NRO) feloldotta a program titkosítását, több száz kép és dokumentum enged bepillantást minden idők egyik legkevésbé ismert katonai űrprogramjába.

A projekt neve Manned Orbiting Laboratory (MOL) volt, vagyis a légierő egy személyzettel ellátott kutatólabort állított volna Föld körüli pályára. Az 1963 decemberében bejelentett “kutatási program” hivatalosan azért indult, hogy az asztronautákon végezhessenek el tudományos kísérleteket, de a több mint ötven évig titokban tartott valódi cél sokkal inkább az volt, hogy egy kémállomást hozzanak létre az ellenség feje fölött.

Maga az űrhajó a Gemini-programban is használt Gemini–B továbbfejlesztett változata lett volna, amelyet egy Titan–3M hordozórakéta juttatott volna el a célhelyére. 1966-ban végre is hajtottak egy személyzet nélküli tesztet, de végül 1969-ben leállították a programot, mert kellett a pénz az Apollo-programra, és időközben a kémműholdak fejlődése miatt már nem is érte volna meg többet áldozni a személyzettel ellátott megoldásra. A MOL-program a több mint öt éve alatt így is 1,56 milliárd dollárt emésztett fel.

(A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM