A pesti fluxuskondenzátoros villamos titka

2015.11.11. 16:45

Itt van az ősz, szikrázó fényben közlekednek a villamosok Kőbányán. A furcsa jelenséget olvasónk, Horváth Ádám Tamás le is videózta, és beküldte lapunknak azzal a szöveggel, hogy nem tudja, mitől van, de mindegyik villamos tűzijátékozik a Kőrösi Csoma Sándor úton a Harmat utcánál.

Szikrázik a villamos kereke

Megkérdeztük a BKV-t, mi a titka annak, hogy a járművek úgy szikráznak, mintha éppen most érkeznének a múltból, Marty McFly-jal és a fluxuskondenzátorral a fedélzeten. A cég válasza több mint meglepő volt: a látványos jelenséget a sínre hulló őszi falevelek okozzák.

A BKV az esetek többségében az éjszaka jól látható szikrázást az őszi, lombhullásos időszakban tapasztalja, amikor a sínvályúba hullott levelek a járműkerekekre tapadva akadályozzák a villamosok folyamatos áramfelvételét. Hasonlóképpen a járművek fékezéshez használt homokja is a kerekekre tapad, ezáltal apró ívjelenségek láthatók a kerék-sín érintkezési felületeken. Szerencsére a jelenség semmilyen károsodást nem okoz, ebből következően beavatkozást nem igényel, áll a BKV válaszában.

De mi is történik tulajdonképpen? A falevelek mellé kell persze egy kis nedvesség is, így a sín felületén összegyúródó massza, vagy ahogy egy-két békávés mondja, szigetelő takonyréteg képződik, amin át az áram ívet húz a kerék és a vágányzat között. (A felsővezetékből felvett áram a sínen keresztül földelődik le, ami egyébként nem jelent veszélyt az esetleg sínre lépőknek.) Az ívhúzás látványos szikrázással jár. A jelenség nyoma megmarad, nappal láthatóan fekete, kormos a sínfelület több helyen is.

A szikrázást okozhatja még a ritkán használt sínre felkenődött koszréteg is, vagy villanymozdonyoknál a felsővezetékre rakódott jégréteg is. Egyes vélemények szerint a modernebb villamosok nem nagyon szeretik az ilyen jelenséget, mert nagyobb az esélye egy hibaüzenet miatti leállásnak. A régebbiek vígan döcögnek a szikraszőnyegen. Régebbi villamosok járják Budapestet jeges hajnalokon is, hogy mint töretőjáratok, feltörjék a jeget a villamosvonalakon. (További szép szikrázásokat itt láthat.)

(A Ma is tanultam valamit rovat java sok új tartalommal megjelent könyvben is, az Index grafikusainak illusztrációival, ide kattintva tud belelapozni.)

Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM