Börtön járt a Vaskancellár halotti fotójáért

2016.01.10. 08:00

Otto von Bismarck német kancellár volt a 19. század végén, aki sikerrel vitte véghez a német államok országgá egyesítését. Vaskancellárnak hívták vezetési stílusa miatt, ő tette a német császárságot egységes, gazdaságilag és katonailag is erős hatalommá. Ehhez a hatalomhoz illően ábrázolták a korabeli képeken és fényképeken is.

Ebbe az imidzsbe később nem fért bele egy kép Bismarck halálos ágyáról, legalábbis családja szerint. Nem engedték még az akkor szokásos halotti maszk elkészítését sem. Ennek ellenére két fényképésznek mégiscsak sikerült elkészíteni az azóta híressé vált képet.

Otto von Bismarck 1898 júniusában halt meg hosszú betegség után. A közvélemény figyelemmel kísérte állapotát, mindenki elsőként szeretett volna tudósítani a politikus haláláról. Vagyonokat fizettek volna egy fotóért.

Max Priester és Willy Wilcke a család erdészét fizette le, hogy engedje be őket egy alkalmas pillanatban. Ő Bismarck halála után nem sokkal értesítette a fotósokat, és a kertkaput is nyitva hagyta nekik. A két férfi hajnalban osont a házba és elkészítette a képet. Az elkészült fotón Bismarck egyáltalán nem hasonlított a közvélemény által ismert szigorú államférfira; egy megtört, gyámoltalan ember volt látható rajta.

Max Priester és Willy Wilcke: Bismarck a halottas ágyán 1898 (eredeti, retusálatlan felvétel)
Max Priester és Willy Wilcke: Bismarck a halottas ágyán 1898 (eredeti, retusálatlan felvétel)
Fotó: Max Priester, Willy Wilck / Wikipedia

Nem csoda, hogy a család őrjöngeni kezdett. Max Priester és Willy Wilcke hirdetést adott fel a következő napokban, hogy eladják a képet. Egy újság tulajdonosa akár harmincezer márkát is hajlandó lett volna kifizetni a képért, ha Priesterék megszerzik a család engedélyét. Hogy kissé kissé kedvezőbb színben mutassák be a halottat, a fotót retusálták, eltüntették róla az ágytálat. De a család hajthatatlan volt, feljelentette a két fotóst.

A hatóságok gyorsan reagáltak, lefoglalták a képet és letartóztatták a fotósokat. Priester és Wilcke öt hónap, az erdész 8 hónap börtönbüntetést kapott. A fotót a család elzárta, nem akarták nyilvánosságra hozni.

Mégis kiszivárgott a kép a család egyik ismerősén, Otto Reichen keresztül. Reich szerzett egy másolatot, de ő sem hozta nyilvánosságra a képet, csak megőrizte az utókornak. Végül a fotó ötven évvel Bismarck halála után jelent meg a Frankfurter Illustrierte 1952. évi 50. számában.

Június a Balatonon

Díjnyertes családbarát hotel, 06.17.-ig 25 900 Ft/ fő/2 éjtől

Sétahajózás - próbálta már?

A kérdésekre helyes választ adó Travelo olvasók között most sétahajó programokat sorsolunk a MAHART szervezésében!