Miért nem fagy meg a kóla a kültéri automatában?

2016.01.23. 07:46

A kültéri automaták a legvadabb téli mínuszokban is nagyjából olyan hőmérsékleten adják ki az üdítőket, mint a nyári rekkenő hőségben. Amikor mínusz 10 Celsius-fok van odakint, akkor is tartják a gyártók szerint ideális, plusz 3-4 fok körüli hőmérsékletet.

Az üdítő azért nem fagy bele a palackba, mert az automatáknak elég jó a hőszigetelése, hogy minél kisebb áramfogyasztással működjenek. Fogcsikorgató hidegben ez a szigetelés segít bent tartani az elektronika és a lámpák által generált hőt. Azokban a régiókban, ahol rendkívül szélsőséges az időjárás, fűtés is van az automatákban.

Kövessen minket a Facebookon is!

Az üdítőgyártók már az árazással is igyekeznek a külső hőmérséklethez igazodni: azzal kísérleteznek, hogy a legnagyobb hőségben kicsit magasabb áron adják a hűsítőket.

Japánban melegített gyömbéres italt is piacra dobtak, mert ott a hidegebb téli hónapokban a forró italok népszerűek. Ezeket az alumínium dobozokat polipropilén külső borítással szigetelték le, hogy az ital meleg maradjon. A melegítést sem az automatával oldották meg, hanem egy bonyolult, a palackba épített kétkamrás fűtőrendszerrel.