Soha nem találja ki, miért köttetik el az ondóvezetéküket éppen márciusban az amerikai férfiak

2016.03.24. 09:01

A vaszektómia a férfi fogamzásgátlás legdrasztikusabb megoldása. Az ilyen műtét során elkötik, majd elvágják a férfi ondóvezetékét, aminek folytán az ondóváladékba nem kerülnek spermiumok, ergo nem áll fenn a terhesség legkisebb esélye sem. A beavatkozás a férfi hormontermelésére, libidójára, szexuális teljesítőképességére nincs hatással, az operáció ma már rutinműtétnek számít. Akkor szokták alkalmazni, ha a férfi szilárdan elhatározta, hogy már nem szeretne gyereket (bár elvileg visszaállítható egy újabb műtéttel a nemzőképesség, ez az operáció jóval költségesebb, és a siker aránya is alig 50%), és ezzel az egyéb fogamzásgátlási módok minden nyűgjétől megszabadul. Világszerte évi nagyjából 500 ezer ilyen műtétet hajtanak végre.

A statisztikák szerint Amerikában a vaszektómia slágeridőszaka a március, ilyenkor óriási kiugrást tapasztalnak az urológusok, és az erre szakosodott klinikák a műtétre jelentkezők számában. Az adatok azt mutatják, hogy az átlaghoz képest 150%-ra nő az ondóvezeték-elkötő műtétek száma.

Oké, most már volt két bekezdésnyi ideje a cím óta azon töprengeni, hogy miért éppen március. Van tippje? Tuti, hogy nem talált.

A márciusi vaszektómia-őrület indoka a márciusi kosárlabda-őrület. Szó szerint: March Madness a közkeletű beceneve az NCAA divízió 1-es egyetemi kosárlabda-bajnokságnak. 64 csapat indul rajta, három héten át tart, a tévé közvetíti az egészet, amit rengeteg rengeteg fogadással és tippjátékkal dobnak fel a rajongók. Maga Obama elnök is be szokott szállni a tippelgetésbe. 2014-például a milliárdos Warren Buffett egymilliárd dollárt ajánlott fel annak, aki az összes meccs eredményét eltalálja. A díjat senki nem vitte el. Szóval ez tényleg egy igazi, össznépi amerikai őrület, sokat elmond a népszerűségéről, hogy a tavalyi March Madness nagydöntőjét a tévében 28,3 millió néző követte, míg az igazi kosárlabda-bajnokságban, az NBA-ben a döntő meccseinek átlagos nézettsége csak 19,9 millió volt, és ezzel is másfél évtizedes rekordot döntött meg. (Igaz, az NBA-döntő ezt az átlagot hat meccsen tartotta, és a legizgalmasabb meccsnél 23,3 millióra kúszott fel a nézők száma.)

Na de hogy jön ide a vaszektómia?

A műtét után legalább 3-4 napos pihenést ír elő az orvos, ami alatt csak nagyon korlátozottan szabad megmozdulni is. Viszont ezt az időszakot nem is kell a kórházban tölteni. A sportrajongók pedig briliáns logikával összekötötték a kettőt. Ha már egyszer amúgy is ilyen műtétre készült, nem mindegy, mikor fekszik a kés alá? Persze hogy nem mindegy: ha arra van kárhoztatva az ember, hogy feküdjön, és nézzen ki a fejéből, logikus módon időzítse ezt az időszakot akkorra, amikor a legjobban szeretne napokon keresztül a tévé előtt ülni és a meccseket nézni. A vaszektómia-klinikák pedig kapva kaptak az alkalmon, és Amerika-szerte elkezdtek a márciusi időszakra speciális kedvezményeket kínálni, hogy ezzel is magukhoz csábítsák a műtétet fontolgató férfiakat. Az ESPN beszámolója szerint az utóbbi években divatba jött a kedvenc csapat mezében érkezni a műtétre, hogy a vállalkozó szellemű sportrajongók könnyen felismerjék a sorstársaikat.

Az idei March Madness március 17-én kezdődött, az elődöntők és a döntő pedig, ahogy az 1939 óta íródó hagyomány diktálja, április első hétvégéjén lesznek.

Ne maradjon le semmiről!