Egy apró afrikai ország, ami parfümhatalom akar lenni

2017.07.21. 05:59

Ruanda egy Magyarországnál három és félszer kisebb ország Afrika középső részén. Nem kifejezetten gazdag, a mezőgazdasága adja a GDP harmadát, illetve itt dolgozik a 11,7 millió lakos 80 százaléka. Ugyanakkor vannak ambíciói: az ország szeretne parfümhatalommá válni.

Mivel Ruanda többnyire a mezőgazdaságtól függ, illetve az emberek jelentős része is ezzel foglalkozik, így nem sok hely maradt más növények termesztésére. Ez azonban nem vette el a képzett agronómus, Nocholas Hitimana kedvét, aki már egy évtizede megértette, hogy kellene valamilyen értékes, prémium terméket gyártani, majd azt külföldre eladni.

Egy hektár földön, ha babot termesztünk, kereshetünk kétezer dollárt egy évben. Ha gerániumot termesztünk, a bevétel a hat-nyolcezer dollárt is elérheti.

A nálunk muskátlinak nevezett növényből illóolajat lehet előállítani, ami állítólag a leghatásosabb harmóniateremtő illóolaj, segít a narancsbőr csökkentésében és "párologtatása a lélekre is kedvezően hat". Így vannak, akik egy 10 ml-es adagért simán adnak 1390 forintot. 

Egy kilónyi olajat Hitimana 200 dollárért (53 ezer forintért) tud eladni, és szeretné, ha az ország exportja szerteágazóbb lenne, az illóolajokkal pedig betörnének a világpiacra. Ennek érdekében már 2004 óta importál gerániumot Dél-Afrikából, és mivel Ruandában nincs tél, így évente akár négy termést is hozhat a növény.

Erre szükség is van, ugyanis 600-1000 kilogram geránium kell egy kilónyi illóolajhoz. 25 hektárból 1000 kilogram illóolajat tud előállítani, amit aztán főként Kanadába, Dél-Afrikába és az USA-ba exportál, illetve bárhová, ahol felhasználják a parfümiparban.

Jelenleg 70 farmer dolgozik nála, de mivel a gerániumot nem olyan egyszerű termelni, mint a babot, a munkásoknak szakképzetteknek kell lennie. Azonban az iparág jövedelmezősége miatt az embereknek megéri képezni magukat.

Amióta itt dolgozom, vettem magamnak egy házat bádogtetővel, fizetem a fiam iskoláztatását és megvehetek magamnak mindent, amire csak szükségem van

- mesélte az egyik munkás.

Tavaly 14 tonna illóolajat exportált az ország 473 ezer dollárért. A piac azonban egyre csak nő, 2017 és 2022 között hét százalékos növekedést várnak a szakértők. Ezért hoztak létre az országban három éve egy illóolaj laboratóriumot – az elsőt a régióban –, ami lehetővé teszi a ruandai vállalatoknak az új és jövedelmező piacokhoz való hozzáférést.

Mennyiségileg nem vagyunk versenyképesek, de minőség szempontjából azok lehetünk

– összegeze a terveket Antoine Mukunzi, a Ruandai Szabványügyi Hatóság tisztviselője.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM