A nő, aki élve ment el a saját temetésére

2017.11.04. 16:30

Nehéz eldönteni, hogy Noela Rukundo piszok szerencsés, vagy szörnyen szerencsétlen. Előbbi mellett szól, hogy megúszott egy ellene szervezett merényletet, sőt még ő buktatta le a bérgyilkosok megbízóját. Utóbbira utal viszont, hogy a saját férje akarta megöletni, mégis őt közösítették ki, amiért a férfi végül börtönbe került.

Noela Rukundo
Noela Rukundo
Fotó: Facebook

thrillerbe illő eset még 2015-ben történt. Az Ausztráliában élő Rukundo a mostohaanyja temetésére a szülőföldjére, Burundiba utazott. Este, már a hotelszobában csöngött a telefonja. A férje, Balenga Kalala hívta Melbourne-ből, érdeklődött, hogy van. A gyászoló nő mondta neki, hogy nem érzi jól magát, ezért korán lefekszik. A férfi azt javasolta, hogy inkább menjen ki, szívjon egy kis friss levegőt. Rukundo megfogadta a tanácsát, és lesétált a hotel elé. Ahogy kilépett a kapun, fegyveres férfiak egy autóba tuszkolták, és bekötötték a szemét.

Valamivel később egy székhez kötözve találta magát egy ismeretlen épületben. "Mit tettél ezzel a férfival? Miért kért meg minket, hogy öljünk meg?" – kérdezte tőle a fegyveresek főnöke. Rukundónak persze fogalma se volt, miről vagy kiről beszél, és mikor kiderült, hogy a férjéről, nem hitte el neki. Erre ő kapott egy pofont, a férje meg egy telefonhívást. A bandavezér kihangosította, ahogy közli a férjjel, hogy elkapták a feleségét.

Öljétek meg!

– hallotta Rukundo a saját férje hangján elhangzó parancsot. Amikor a bandavezér azt kezdte magyarázni, hogyan fognak megszabadulni a hullájától, elájult.

A fagyi visszanyal

Mikor magához tért, meglepetésére a bandavezér közölte vele, hogy eszük ágában sincs megölni őt: nőket és gyerekeket nem bántanak. Mielőtt elengedte, azért még visszahívta a férjét azzal, hogy megnőtt a gyilkosság ára. A férfi tisztességesen fizetett is – akárcsak Rukundo testvérének, aki közben keresni kezdte az eltűnt nőt, és a férjtől kért segítséget.

Rukundo két nappal később szabadult. 80 órát kapott az ország elhagyására, meg bőséges bizonyítékot a férje ellen: rögzített telefonbeszélgetéseket és az átutalásokról szóló bizonylatokat. A bandavezér egy gyengébb hollywoodi filmbe kívánkozó tanulsággal is ellátta: "Azt akarjuk, hogy menj haza, és meséld el a hozzád hasonló ostoba nőknek, mi történt. Jobb életre kaptok esélyt külföldön, erre a pénzt, amit kaptok, arra használjátok, hogy egymást megölessétek!"

Mire Rukundo visszaért Melbourne-be, Kalala már megszervezte a tragikus balesetben elhunyt felesége temetését. Amikor a gyászolt nő megjelent a saját temetésén, a férje éppen egy tiszteletére összegyűlt csoportot kísért az autójához. A férfi nem akarta elhinni, amit lát, többször is megbökdöste, hogy nem szellemet lát-e, végül kiabálni kezdett, hogy mindenért bocsánatot kér.

Ne maradjon le semmiről!

Balenga Kalala és Noela Rukundo
Balenga Kalala és Noela Rukundo
Fotó: Facebook

Az indíték csak akkor derült ki, amikor Rukundo napokkal később, a rendőrség kérésére felhívta a férfit, hogy vallomást csikarjon ki belőle. Kalala ekkor árulta el, hogy azért akarta megöletni, mert féltékeny volt, és attól tartott, hogy elhagyja egy másik férfiért.

A burundi Rukundo és a Kongói Demokrata Köztársaságban született Kalala egyaránt 2004-ben érkezett Ausztráliába, a férfi egy lázadó hadsereg elől menekülve, amely feldúlta a faluját és lemészárolta a családját. Miután megismerkedtek, hamar egymásba szerettek. Rukundónak már volt öt gyereke, az új férjétől született még három, így éltek Melbourne egy külvárosában, volt otthonuk, munkájuk is. Rukundo utólag azt mondta, mindig is tudta, hogy a férfi erőszakos, de eszébe se jutott, hogy félnie kéne tőle, és teljes szívéből szerette.

Kalalát végül kilenc év börtönre ítélték. A happy endet árnyalja, hogy Rukundót a melbourne-i afrikai közösség kiközösítette, mert többen őt okolják azért, hogy a férjét letartóztatták. Azóta új életet kezdett a nyolc gyerekével, bár még egy évvel később is arról számolt be, hogy felriad éjszakánként a férje gyilkos parancsára.

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM