Salamon
7 °C
13 °C

Öt éve dolgoznak a Mars-járók

2009.01.05. 08:28
Öt éve dolgozik a Marson a Spirit és az Opportunity, a NASA két Mars-járója. Az önjáró szondák 2004 januárjában szálltak le a vörös bolygóra, és eredetileg csak 3 hónapig kellett volna működniük.

A Spirit 2004. január 4-én érkezett a Marsra, az Opportunity három héttel később. A kutatóműszerekkel felszerelt, hatkerekű robotjárműveknek az volt a feladatuk, hogy a kőzet- és talajminták elemzésével bizonyítékokat találjanak a víz egykori marsi jelenlétére. A két robot már csaknem hússzor annyi ideje működik, mint amennyire tervezték őket.

A két Mars-járó 2004 óta 21 kilométert tett meg a Mars jellegzetes vörös sivatagjában, óvatosan kerülgetve az akadályokat, és elemezve a talajt. Ezalatt negyedmillió képfelvételt küldtek a Földre. A szerkezetek viszonylag kellemes körülmények között dolgoznak nyáron, amikor 20 Celsius-fokos a hőmérséklet, de télen mínusz 100 fokot kell kibírniuk. Heves szelekkel is meg kell birkózniuk, ezek azonban sokszor jó szolgálatot tesznek, mert lefújják a port a robotok napelemeiről. Tavaly novemberben azonban egy homokvihar úgy betemette a Spiritet, hogy a Mars-járó alig élte túl.

A kemény körülmények ellenére csak egyetlen komolyabb műszaki probléma volt a két Mars-járóval az öt év alatt. Rögtön küldetése elején, 2004 januárjában egy szoftverhiba miatt elhallgatott a Spirit. A hibát a Földön kijavították, a két szonda azóta megbízhatóan működik. A NASA tisztában van vele, hogy bármelyik járművön bármikor felmondhatja a szolgálatot valamelyik főalkatrész, de az űrhivatal így is az egyik legsikeresebb misszióját könyvelheti el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.