Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Októberben repül a harmadik űrturista?

2005.06.05. 22:06
Az orosz űrügynökség szerint minden esély megvan arra, hogy Gregory Olsen még az idén az ISS fedélzetére lépjen. A következő Szojuzt az új legénységgel ősszel tervezik indítani.
Az amerikai Gregory Olsen a legjobb úton van afelé, hogy ő legyen a világ harmadik űrturistája. A milliomos és kutató Olsen jelenleg a Moszkva melletti Csillagvárosban felkészítő programon vesz részt, közölte az orosz űrügynökség.

Mint korábban megírtuk, Olsen optikai találmányaival vált milliomossá, ő a Sensors Unlimited cég alapítója. Az űrügynökség és a Space Adventures cég biztos benne, hogy Gregory Olsen még az idén felkeresheti a nemzetközi űrállomást (ISS), áll a közleményben.

A kutató azonban nem egyszerűen turistáskodni akar. A nyolc napos út alatt infravörös szenzorokkal szeretne távérzékelési kísérleteket folytatni. Tervei szerint elemezné az űrből az atmoszféra szennyeződéseit és a növényzet egészségi állapotát.

Tavaly óta javult

Olsen reméli, hogy a súlytalanságban jobb minőségű kristályokat is létre tud hozni az infravörös szenzorokhoz, bár ezeket a terveket még nem dolgozta ki teljesen. Eredményeit tudományos lapokban kívánja megjelentetni.

Olsen tavaly megbukott az egyik egészségi teszten, mivel a szervezete nem viselte jól a többszörös nehézségi erő okozta terhelést, írta a Kommerszant című napilap. A reménybeli űrturista állapota azonban tavaly óta sokat javult, mivel közelebbről meg nem nevezett kezelésen vett részt az USA-ban.

A váltással jöhet

A 60 éves milliomos egy Szojuz kapszula fedélzetén indulhat a világűrbe. Az ISS-re a következő rakéta indítását októberre tervezik. Első űrturistaként 2001-ben az amerikai Dennis Tito léphetett az űrállomásra. Őt egy évvel később a dél-afrikai Mark Shuttleworth követte. Mindketten 20 millió dollárt fizettek a kalandért.

Olsennek most alig 4 hónapja maradt a gyakorlásra, hogy felkerülhessen a szeptember 27-én induló Szojuz TMA-7 fedélzetére. Az űrhajó három helyéből kettőt az orosz Valerij Tokarev és az amerikai William Makatur, az ISS következő állandó legénysége foglalja el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!