Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Iszákosból nem lehet űrturista

2002.02.05. 11:13
Iszákosok, megrögzött hazudozók, bűnözői múlttal rendelkezők és rossz hírű emberek űrturistaként soha nem juthatnak fel a csillagok közé. Az amerikai űrkutatási központ (NASA) nemrégiben hozta nyilvánosságra azt a kilencoldalas dokumentumot, amely azokat az igen szigorú követelményeket tartalmazza, amelyeket az űrturista-jelölteknek teljesíteniök kell.
Tito, az első űrturista ismerkedik a súlytalansággal
A jegyzék összeállításán 2 éven át dolgoztak a NASA munkatársai. A jelöltek számára nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy a Nemzetközi Űrállomás (ISS) vendégei lehessenek.

A lehetséges űrturisták múltja és jelene egyaránt befolyásolhatja a kiválasztás szempontjait: a válogatás során kizáró ok a bűnözői múlt, a becstelen, botrányos életvitel. Nem válthat űrturista a kábítószer-élvezőkből és a megrögzött italozókból, illetve azokból, akik olyan társaság tagjai, amely rossz fényt vethet az űrállomásra, illetve a különböző űrkutatási központokra.

Nemzetbiztonsági átvilágítás

A jövő űrturistáinak tudniuk kell angolul, és felkészülésük során Moszkvában és Houstonban is részt kell venniük kiképzésen.

Charles Precourt
Charles Precourt, a NASA főűrhajósa szerint az űrturisták kiválogatásának szempontjai megegyeznek azokkal, amelyeket a washingtoni kormányzat alkalmaz bizonyos, nemzetbiztonsági szempontból kényes tisztségek betöltésénél.

A NASA tavaly decemberig - amikoris engedélyezte a második űrturista, a dél-afrikai Mark Shuttleworth kérelmét - hevesen ellenezte az űrturizmus bevezetését az ISS-en - emlékeztetett a BBC.

Dennis Tito amerikai milliomos utazásakor a NASA szakemberei kezdetben arra hivatkoztak, hogy látogatása zavarólag hat az űrállomáson folyó kutatási munkára - de aztán mégis engedtek szigorukból és engedélyezték, hogy a szovjet kontingens keretében ő lehessen az első űrturista.

Túlélési gyakorlaton vett részt a második űrturista
Átesett az előírt túlélési gyakorlaton Mark Shuttleworth, a világ leendő második űrturistája. Az Eho Moszkvi orosz rádióadó keddi beszámolója szerint a 26 éves dél-afrikai milliomos igen elégedett volt az állóképességét próbára tevő gyakorlattal. A fokvárosi informatikus-vállalkozó két majdani útitársával, Jurij Godzenko orosz űrhajóssal, és Roberto Vittorival, az olasz légierő pilótájával együtt jutott túl egy Moszkva melletti erdőben a kiképzés eme állomásán. A tervek szerint Shuttleworth áprilisban indul kozmikus útjára. Az űrturista - amellett, hogy fotókon és videofelvételeken megörökíti a nem mindennapi élményt - néhány tudományos kísérletben is részt vesz a Nemzetközi Űrállomáson (ISS). Elindulása előtt azonban még űrhajósvizsgát is kell tennie a csillagvárosi kiképzésen már átesett űrturistának. Azt, hogy a világ első afrikai űrhajósa mennyit fizet a "kirándulásért" az orosz űrhivatalnak, elődje, az amerikai Dennis Tito esetével ellentétben nem hozták nyilvánosságra. Ügyvédei mindössze annyit árultak el, hogy az összeg nem kisebb, mint az amerikai milliárdos 20 millió dollárja. Az orosz Roszaviakozmosz a napokban jelentette be, hogy a közeljövőben kiválasztják a harmadik űrturistát is. Közlése szerint meglepően sokan jelentkeztek kozmikus utazásra, noha - stílszerűen - csillagászati összeget kell fizetni az űrkalandért. Tito hozzájárulása az éves költségvetés mintegy 15 százalékát tette ki az orosz űrhivatal számára.