Tóni és az intelligens szökőkút. Rogánék olyat ígérnek a Belvárosba, ami Európa szerte ritkaságszámba megy

2010.02.18. 09:00

Szökőkút látványterve

Mostanában annyit járok Rogán-beszédeket hallgatni, hogy lassan megírhatnám az életrajzát (a "Tóni és az intelligens szökőkút" szerintem bestseller-gyanús cím lenne egy ifjúsági regénynek). A Fidelitas bringás konferenciája után tegnap ugyanis a Fugában hallgattam meg Belváros-Lipótváros polgármesterének sajtótájékoztatóját, amelyet Cselovszki Zoltán kerületi főépítésszel közösen adott.

Ami miatt érdekelt az elsőre gyanúsan kampányba időzítettnek tűnő rendezvény, az az, hogy a Belváros új főutcája program sorsát már békeidőben is követte az Urbanista, ráadásul a meghívóban beharangozott "interaktív szökőkút" is nagyon izgalmasnak hangzott. (Az interakciót ez esetben csak úgy tudtam elképzelni, hogy ő vizet köp rám, én meg visszaköpöm, de mint kiderült, nem erről van szó...)

A Belváros új főutcája ellen a legfőbb érv az szokott lenni, hogy 1) minek tiltják ki az autókat a város közepéből 2.) az egész csak egy jól marketingelt útburkolatcsere. Nos egyik sem igaz. Autók kitiltásáról szó sincs, bár lesznek sétaterek az útvonalon, a legnagyobb részen csak csökkentik a gépjárműforgalmat. Rogán legtöbbet emelgetett fordulata az volt, hogy szeretnék élettel megtölteni az új főutcát - ez pedig nem jelenthet teljes tiltást még akkor sem, ha a kerékpárosokat vagy a gyalogosokat részesítik előnyben.

A Belváros új főutcája


Ami a burkolatcserén túli dolgokat illeti, a kövezésnek fontos eleme, hogy itt nem csak a szokásos három hanem tíz centiméter vastag lapokkal dolgoztak. Ez azt jelenti, hogy várhatóan nem fognak összerepedezni félév múlva, ha egy kövérebb óvódás ugróiskolázik rajta, és nem fog úgy kinézni mint jó pár sétálóutca a városban. A sajtóanyagban 50 éves élettartamot ígérnek, ráadásul úgy, hogy ha tönkre ment az egyik oldala, meg lehet fordítani őket és már kész is az "új" burkolat. Bemutattak egy vákuumos kőlerakógépet is, amivel a hatalmas tömböket emelgették, a polgármester meg is jegyezte: "Értek vádak minket, hogy a nemzeti ünnep alatt is kinn lesznek a kövek az út mellett. Ez igaz, de ember legyen a talpán, aki ezeket a 50-120 kilós tömböket felemeli."

A burkolaton és csillapított forgalmon kívül kívül lesznek még "szerethető zsánerszobrok" (amelyek bevallom, nekem már kicsit túl sokan vannak a Belvárosban, pedig a Kiskirálylánynak feltétlen híve vagyok - na de ez legyen a legnagyobb baj), új szemetesek, parkolásgátlók, kerékpártárolók,  vízjátékok. Aztán ingyenes wifi-szolgáltatás - ami szerintem tényleg hozzájárul majd az élettel megtöltéshez -, citybusz a 15-ös vonalán és 73 új fa (az összesen 3 kivágott helyett) és persze padok.

Az átadást áprilisra tervezik, a beruházás költsége pedig 5,5 milliárd forint volt, amiből 2,1-et az EU finanszírozott (azért ilyen keveset, mert itt az önkormányzatnak is lehetnek majd bevételei parkolásból, kiülős teraszokból). Ami Magyarországon szokatlan (bár istenigazából nem tudom, hogy miért) több száz millióval szálltak be azok az ingatlanfejlesztők is, akiknek a Belváros új főutcáján van/lesz projektje, vagyis elemi érdekük a fejlesztés.

A Belváros új főutcája3

A második ütemet két év múlva szeretnék megvalósítani, ez a Ferenciek tere fejlesztése lesz majd cirka 4 milliárdból (amelyben már valószínűleg nagyobb arányban használhatnak fel uniós pénzeket). A Belváros új főterének legfontosabb eleme az Y-alagút befedése lesz, amivel egy valóban hatalmas tér alakul majd ki - az új főutca két oldala pedig összekapcsolódik. Mielőtt mindenki a szívéhez kapna, természetesen a forgalmi csomópontot nem egyszerűen betömik, hanem áttelepítik a Március 15-e térre: onnan lehet majd felhajtani az Erzsébet hídra.

Na és akkor lássuk sorra a most bemutatott innovatív elemeket.

A legnagyobb durranás alighanem az intelligens vízjáték, amelyik állítólag nem csak Magyarországon, de egész Európában egyedülálló lesz. A Szabadság térre tervezett szökőkút egy 2-3 méter magas vízfallal elkerített terecske lesz. Ha odalépünk a vízfal elé, az lesüllyed és mi száraz lábbal besétálhatunk a belsejébe, ahol egy lekerekített, amorf márványfelületen pihenhetünk meg. Ennek a belső (!) kivilágítását épp úgy a körülötte mozgó emberek befolyásolják, mint ahogy a tér párásságát.

A Belváros új főutcája2


Ja és mielőtt elfelejtem! Akit érdekelnek a részletek, az ma még megnézheti a minikiállítást az utcabútorokkal és a szökőkút működő modelljével a Fugában. (Meg elvileg még holnap délelőtt is, akkor bontják valamikor.)

Dizájnosak lesznek a ferdére tervezett parkolásgátló pollerek, amelyek - Cselovszki szavaival élve - mint a patakban hajladozó növények a folyásirányba, úgy dőlnek a forgalom irányába. Ráadásul úgy lesznek elhelyezve, hogy ha autóval nem is, riksával át lehessen hajtani közöttük. Ehhez illeszkednek a ferde (és épp ezért nehezen guberálható) hulladékgyűjtők, amelyek között természetesen szelektívek is lesznek - ideértve a szelektív kutyapiszokgyűjtőket is. A bringatárolókat hatalmas körívek adják majd és lesznek új padok is, amelyekről szintén elmondták, hogy így-úgy ergonomikusak és könnyű lesz róluk felállni a nyugdíjasoknak is. Elhiszem, bár nagyjából minden székre, ülésre ezt szokták mondani, az viszont mindenképpen szimpatikus, hogy helyenként párosával, egymással szembe lesznek elhelyezve, így akár egy kisebb társaság is kényelmesen odaülhet beszélgetni.

Egyébként a legjobb beszólás itt is a padoknál hangzott el (akár csak Demszky Bástya elvtársos sóhaja az új metró bemutatásánál: "Kemény, de kényelmes"). Cselovszki miután  a kattogó vakuk gyűrűjében bemutatta a polgármesterrel, hogy az új padok milyen kényelmesek, aggódva rápillantott az öltönyére: "remélem már nem fog".

Apropó Demszky. Szinte hihetetlen volt számomra, hogy két hónappal a választások előtt egy képviselőjelölt képes félórás beszédet tartani a sajtó előtt úgy, hogy megállja politizálás nélkül. Gyakorlatilag Batthyány Lajost leszámítva egyetlen politikus neve sem hangzott el, de még áttételesen se hivatkoztak mondjuk az ország nehéz helyzetére. Grat!

(Megjegyzem az első 4-5 mondatot lekéstem, ha az tömény ordas komcsizás, mocskos nácizás volt, akkor elnézést - bár ezt azért nem tartom valószínűnek.)