Vége az agglomeráció burjánzásának? Megnehezítették a zöldmezős lakóparképítéseket Budapest körül

2011.07.15. 08:07

Komoly változásokat hozhat a nemrég módosított Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervéről (BATrT) szóló törvény. Az új törvény korlátozza az agglomerációba tartozó településeken az új lakóterületek kialakítását, azok elhelyezkedését és méreteit is, így az eddigiekhez képest igencsak megnehezedik a Budapest környéki településeken fejleszteni kívánó vállalkozások helyzete. A folyamat pedig nem titkoltan a jelenlegi belterületek felértékelődésével jár.

- írj a Portfolio.hu. Az összeállítás legizgalmasabb része az alábbi grafikon (még ha nem is túl frissek az adatai), illetve a szemelvények az új törvényből:

Budapesti Agglomeráció Területrendezési Tervéről szóló törvény néhány módosítása

5. § (3) Városias települési térségben és hagyományosan vidéki települési térségben új beépítésre szánt terület a település közigazgatási határához 200 méternél közelebb csak az állami főépítésznek a területrendezési hatósági eljárás során kiadott területfelhasználási engedélye alapján jelölhető ki.

(4) Városias települési térségben és hagyományosan vidéki települési térségben új lakóterületet, illetve vegyes területet csak a települési területhez kapcsolódóan lehet kijelölni.

(5) Városias települési térségben és hagyományosan vidéki települési térségben 5 hektárt meghaladó kiterjedésű, illetve legalább 300 lakás elhelyezésére alkalmas új lakóterület vagy vegyes terület kijelölésére ott van lehetőség, ahol annak a meglévő, vagy kiépítendő kötöttpályás közösségi közlekedés megállóhelytől a közforgalom számára szabályosan használható közúton mért távolsága nem haladja meg az 5 km-t.

(9) A 7.000 m² nettó eladótérnél nagyobb új kereskedelmi, szolgáltató rendeltetésű építmény ott helyezhető el, ahol az építmény bejárata 300 méternél nem hosszabb gyalogos közlekedéssel megközelíthető a meglévő, vagy a tervezett funkció megvalósításával együtt kiépítendő jelentős közösségi közlekedési csomóponti megállóhelytől számítva.

 

Tulajdonképpen örvendetes dolog, ahogy a cikkben is írják: "az infrastruktúra hiánya és a természet további kizsákmányolása elérte a tűréshatárt". Csak hát éppen erről van szó. Akkor született meg a döntés, amikor már nem nagyon maradt milyen természeti értéket kizsákmányolni, és a jelenlegi lakásállomány, megrekedt fejlesztés és kijelölt építési terület belakása is eltart majd egy darabig, ha egyáltalán benépesül. Olyan mint egy épp kihaló fajt védetté tenni.

Pedig örültem volna a Budapest körüli zöld gyűrűnek, de ezt a döntést évekkel ezelőtt kellett volna meghozni és betartatni. Jó tudom, jobb később, mint soha.