Új sziget született Franciaországban

2015.10.13. 09:37

A francia Mont-Saint-Michel évezredeken át volt egyszerre sziget és félsziget. A normandiai parttól egy kilométerre fekszik benn a tengerben: apálykor száraz lábbal lehetett bejutni az ezer éve alapított bencés kolostorhoz, meg a csöpp faluhoz, ahol ma 50-en élnek, dagály idején meg csak csónakkal. Nem csoda, hogy mindig kicsit misztikus köd övezte a tengerből kiemelkedő hegyet és a rá épült erődített monostort. 

Aztán 1879-ben elérte a fejlődés: egy fix gátat építettek, amin elvileg bármikor be lehet jutni a félszigetre, merthogy innentől kezdve megszűnt szigetnek lenni. Gyakorlatilag azért lehettek olyan magas áradások, amikor víz alá került az út is.

Szépnek persze így is szép maradt – elsők közt került fel a világörökségi listára 1979-ben –, de azért a világon egyedülálló varázsa odalett. Egészen mostanáig!

A héten ugyanis egy tízéves projekt ér a végéhez: október 16-án ünnepélyesen visszaadják a szabadságot Mont-Saint-Michelnek, hogy napjában többször legyen sziget és félsziget. A gát helyét ugyanis egy nagyon szép híd veszi majd át.

Tegyük hozzá persze, hogy azt valójában már jó ideje használják az emberek, de a hivatalos átadók már csak ilyenek, a többszörös átadásokban mi magyarok is erősek vagyunk. Tavaly nyáron nyílt meg ugyanis a gyalogoshíd, és decemberben indulhatott be a buszforgalom Mont-Saint-Michelbe. És hogy mi történt most? Mostanra bontják el végleg az egykori gátat, ami remek apropó arra, hogy ismét egy csomó szép képet mutassunk a hídról és a szigetről.

A projekt amúgy nem csak abból állt, hogy lebontották a szigetre vezető gátat és a helyére Dietmar Feichtinger irodája tervezett egy remek hidat. (Ők jegyzik például a klassz Lepkehidat is, melyről már szó esett korábban nálunk is.) A feliszapolódott folyótorkolatot is rendezni kellett, ami nemcsak egyszerűen kotrást jelentett, hanem egy olyan duzzasztómű kiépítését, ami megállítja ezt a folyamatot. Ez látszik az alábbi videón is:

Új sziget született Franciaországban

 A hivatalos honlap szerint még 2025-ig is lesz változás a környezetben, de azt már maga a természet, a folyó és a tenger végzi el, kitisztítva a lerakódott iszapot.

Mont Saint Michel a szabadságát kapta vissza, mi meg egy csomó tök jó képet a szigetről és az új hídról. Gyönyörű!

Posted by Urbanista on 2015. október 13.