Visszakerül-e a gyerek KRESZ-pálya az Orczy-parkba?

2015.10.28. 10:05

Mint Mózes második könyvében az égő, de meg nem emésztődő csipkebokor, mely Szűz Mária bűn nélkül való fogantatásának előképe (legalábbis Theodorus ancyrai püspök szerint), úgy tűnik, a Városliget beépítésének is mintegy előképe a részben az Orczy-parkba telepített Nemzeti Közszolgálati Egyetem komplexuma.

Eszter keresztnevű olvasónk az Orczy tér bicajos KRESZ-tanösvényét siratja:

Adott egy szuper, fallal körülvett, éjjel zárt zöldterület, közlekedési táblákkal, lámpákkal (áramot nem látott vagy 25 éve, de igazából nem is hiányzott), padokkal, mindig rengeteg gyerekkel, családdal, görkorival, gyíkot kereső fiúkkal, bicajozó kislányokkal, apukákkal anyukákkal. Még saját benzinkutunk is volt.

A galériában az első két fénykép még a KRESZ-pálya lebontása előtt készült.

Egyszer csak (2014 tavaszán) eltűntek a táblák (talán véletlen, hogy pár hónappal később a Városligetben átadták a felújított Kresz-parkot?), majd egy évvel később betonfalak meredtek az égbe. Mára a hivatalos magyarázat is megvan. Mellékelem:

Orczy Park
Fotó: Urbanista - olvasói

Rengeteg család siratja a környéken (túl is), ezt a zárt, de mégis szabad, oktató, mozgató helyet.

Azt talán megemésztettük volna, ha a Közszolgálati Egyetem uszodája kerül oda mondjuk.

Na de ez így ..? Ebben a hatalmas parkban, ahol lássuk be, talán

akadt volna máshol is hely ennek a szuper szagot árasztó, kezelhetetlen komposztáló-betonmedencének.

Rákérdeztünk a VIII. kerületi önkormányzatnál, hogy vajon van-e remény a KRESZ-pálya visszatelepítésére legalább valahol a közelben, illetve, hogy a városligeti KRESZ-pályát vajon ebből szerelték-e fel, de egyelőre nem kaptunk választ, még olyat sem, hogy esetleg fővárosi hatáskörbe tartozik az ügy.

Időközben újabb átalakításokon akadtak ki olvasóink az Orczy-parkban, melyre hamarosan visszatérünk. Addig is jöhetnek a vélemények ide vagy a Facebook-oldalunkra:

Minket nem zavar a komposztálást, ha nem négy betonfal között csinálják. Az Orczy-kertben...

Szerző: Urbanista2015. október 28.