Kaptunk egy csomó képet a CEU új épületéről

Elég pengén néz ki

2016.08.19. 10:02
16 hozzászólás

Amikor egy társaság kinövi a helyét a belvárosban, két dolgot tehet. Vagy épít magának egy új székházat valahol kijjebb, ahol van hely, vagy megpróbál a szomszédok felé terjeszkedni. Van jó példa az előbbire is (mondjuk a Pannon Ház) és az utóbbira is (ilyesmi az evangélikusok szigete a Deák téren, ahol egy egész háztömb az övék).

Az viszont kétségtelen, hogy a szomszéd épületek bekapcsolása mindig kockázatosabb vállalkozás, és nagyon könnyen elmehet az egész buherába. Főleg, ha egyetemről van szó. 

Ez nem valami előítélet, elég csak megnézni a magyarországi felsőoktatási intézményeket, szinte mindegyik toldott-foldott épülethalmaz, ahol ferde szűk folyosókon, furcsa lépcsőkön, és érthetetlen szinteltolódásokon keresztül vezet a hallgatók útja egyik óráról a másikra.

Szóval nagyon merészet húzott a CEU, mikor elhatározta, hogy nem kezd egy teljesen új épülettömbbe, hanem a meglevőket fűzi logikusan egybe foghíjbeépítéssel kiegészítve. A fejlesztés hat egyetemhez tartozó épületet és egy üres telket érintett a Nádor utca, az Arany János utca, az Október 6. utca és a Zrínyi utca által határolt tömbben.

Akár anyagi okokból döntöttek így, akár a hagyomány erősítése miatt (ez utóbbi egy viszonylag ifjú intézménynél mindig nagyon fontos), nem vették megúszósra a figurát.

Bár a homlokzat az első terveken sokkal merészebb volt, mint a későbbi, szelídebb változat, a végeredmény is teljesen vállalható. Eléggé konzervatív ahhoz, hogy elfogadják azok is, akik az utcaképért aggódnak, de a terv elég színvonalas és friss ahhoz, hogy a szakmának is bejöjjön.

Hogy milyen volt a kiindulóanyag és milyennek képzelték a fejlesztést, azt ebben a videóban lehet a legjobban megérteni, esetleg itt egy csomó látványterv és metszetrajz is.

És hogy milyen lett végül? Azt pedig ezekből a fotókból. Kaptam ugyanis egy meghívást, hogy a frissen átadott épületet bejárjam még a megnyitó előtt, de sajnos nem tudtam rá időt szakítani. Úgyhogy küldtek egy csomó képet, amiket először itt az Urbanistán mutatunk be: ilyen lett az új CEU.

A képek alapján az épület legizgalmasabb része az a ferde üvegtető, amelyik átlósan metszi át az udvart, s kiér egészen az épület tetőteraszára is. S ha még ez nem lenne elég merész magában, egy függőlépcső töri át a felületét, keresztbe az udvaron.

Vagyis a leglátványosabbra pont azok az elemek sikerültek, amelyek az igazi haladást jelentik az egyetemi tömb életében: a kapcsolatokat az egyes épületrészek közt, a szigetek megszüntetését.

Ráadásul kifelé is nyitottak az építkezéssel. Egyrészt az új tetőterasszal, másrészt az új homlokzattal, amely hangsúlyosabbá tette az egyetem megjelenését a városképben. A homlokzat amúgy barátságosabb lett, mint a látványterven , belül pedig kifejezetten hagyománytisztelőre sikerült a sok nyerstéglával. Nem csoda, a dublini O’Donnell + Tuomey tervezte, akik elég nagy téglamágusok, generálkivitelező pedig a Market Építő volt.

Persze igazán alaposat nem csak tervek, meg néhány fotó alapján nehéz mondani. És akkor még csak a látványnál tartunk. Aki odajár suliba, mindenesetre majd mesélje el milyen lett, hogy működik.

Érdekel, mi épül Budapesten? Kövesd az Urbanistát a Facebookon!