Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Hé, paraszt!

2005.04.12. 00:43
Egy hosszan húzódó telér mentén tapogatózom vissza, bár a tapogatózás nem igaz, mert pontosan tudom, hova tartok. A hosszan húzódó telér az az ügysorozat és kezelése, amelyben egyes képviselők merészen előrántják farzsebből a mentelmi jogot, és padlógázzal átugratnak a közlekedési rendőr feje fölött, bele se szarnak a szondába, nemhogy megfújják, oda parkolnak, ahova nekik tetszik, és még meg is magyarázzák.

Úgy magyarázza meg például Filló Pál nemzetatya az Origón, hogy „még ha sokszor azt is mondják, hogy a képviselőknek milyen jó dolguk van, azért nagyon sok helyen és nagyon sok feladatnak eleget kell tennünk, és ezek a feladatok az esetek kilencven százalékában olyanok, hogy időre kellene odaérni".

A büdös paraszt, akinek a képviselővel ellentétben egyáltalán nincsenek parkolási gondjai.
Ja, az más. Ellentétben az ország népével, amelynek az esetek maximum öt százalékában kell sietnie, és kifejezetten élvezetből közlekedik, a közismerten fontos Filló Pál nélkül megállna az élet, Atlasza ő a hazának. Nem egy szimpla tanár vagy mérnök vagy orvos, hanem a nemzet tanára, a jövő mérnöke és a haza orvosa. Nem, optikai csalódás csak az a látszat, hogy nagyobb baj lenne, ha egy óvónő vagy egy villamosvezető késne el a munkából. Az lenne a borzasztó, ha Filló Pál elkésne.

Csatlakozik hozzá Rubovszky György képviselő. Az ő neve is nyilván ismerősen cseng minden magyarnak, mert annyira fontos, annyival fontosabb minden más magyarnál. Így beszél: „Tisztelettel, aki a Belvárosban jár, tudja azt, hogy már ezek közé a parkolást megakadályozó babák közé is bemásznak az autók, mert egyszerűen nem lehet letenni az autókat. Tehát ezek kényszerhelyzetek, és nem hiszem, hogy az országgyűlési képviselő azért tette oda a kocsiját, mert bosszantani akarja a köznépet.”

Kimondta. Szóval köznép. A büdös paraszt, akinek a képviselővel ellentétben egyáltalán nincsenek parkolási gondjai, mégis bemászik a babák közé. Ha jól értem, épp fordított a helyzet, az őt megválasztó köznép bosszantja a méltóságos urat. Az ideális szabályzat az lenne, hogy a szenátor urak megkülönböztető jelzéssel közlekednének, és ott állnának meg, ahol nekik jólesik.

az árok kiépült nemcsak jobb-bal irányban, hanem arra merőlegesen is
A vezérkarok egymást licitálják túl az egyenlősítésben, a Fidesz kizárással fenyegeti az ilyesfajta dzsentriallűrt, és maga a belügyminiszter rázza pici öklét az úri lócsiszárok felé. Pedig ez farkincája a jéghegynek, csak épp túlságosan szemléletes. Nem az első jele annak, hogy az árok kiépült nemcsak jobb-bal irányban, hanem arra merőlegesen, egy furcsa bizánci arisztokrácia – ugyanennek a kommunista inkarnációját nevezte új osztálynak Milovan Gyilasz – és a köznép között. Ami persze nem akadályozza meg a köznépet, hogy válasszon magának földesurat, és bandériumokba szerveződve óbégasson.

Még az is lehet, hogy így van ez jól, mert ha a köznép ezt abbahagyja, akkor nekilát felborogatni a tilosban parkoló urak kocsijait, aztán a villamost meg az illemet, és kész az ellenforradalom. A status quohoz viszont hozzátartozik még az is, hogy a köznép magamagában, az ő egyszerű nyelvén a képviselő urak kurva anyját emlegeti cifrán, amit ezennel átadok, hogy tudjanak róla.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.