Először szállított csomagot az Amazon drónja a briteknél

2016.12.14. 21:04 Módosítva: 2016.12.14. 21:04

Először kézbesített csomagot az Amazon drónja Nagy-Britanniában. A rendelés leadása után 13 perccel a pilóta nélküli gép már meg is érkezett cambridge-i céljához – írja az MTI. A vállalat szerdán tett közzé egy videót a honlapján, amiben látható a december 7-i sikeres csomagszállítás.

Az Amazon Cambridge-ben alakította ki a kézbesítő központját. Ha már a fedélzeten van a csomag, a drónok egy automatizált sínpályán érkeznek meg a felszállási területre. Innen az akár 122 méteres magasságig is felemelkedő drónok teljesen önállóan, GPS-vezérléssel juttatják célba a csomagokat. A drónok legfeljebb 2,7 kilogrammnyi csomagot szállíthatnak.

Az Amazon célja, hogy minden megrendelést 30 percen belül teljesítsenek. A szolgáltatást még tesztelik, de a következő hónapokban tucatnyi, a közelben élő vásárlóval szeretnék kipróbáltatni a drónpostát. A szolgáltatásnak egyelőre napközbeni működésre van engedélye; csak jó látási viszonyok mellett repülhetnek, és csak akkor, ha nem túl erős a szél. Esőben, hóban és jeges időben nem szállhatnak fel.

Nagy-Britannia mellett az Amazon az Egyesült Államokban, Ausztriában és Izraelben is fejlesztő központokat üzemeltet. A vállalat szerint több országban is tesztelik a Prime Air névre keresztelt szolgáltatást.

Natalie Berg, a Planet Retail elemzője szerint a Prime Air csak egy újabb az Amazon számos szolgáltatása közül, de igazi változást nem fog hozni az ágazatban. Szerinte ez csak egy marketingakció. Mint megjegyezte, tavaly még a rendelés leadásával azonos napon végrehajtott kiszállítás számított kiemelkedőnek, most viszont minden a 13 perces kiszállítási időről szól.