17 találat az Indexről, és a környékéről.
2023. november 13., 16:00
Ez az oka annak, hogy imádjuk, ha szétégeti a szánkat a csili. Immár még csípősebbet is ehetünk, mint a carolina reaper. Kibírjuk?
2023.10.31. 20:30 Módosítva: 2023-11-01 19:27:39
Jó okunk van rá, hogy kínok közepette elviseljük a mérgüket.
2023. augusztus 9., 06:26
A karakteres ízű fűszer az egyik legkiválóbb antioxidáns-forrás, amelynek vitamintartalma is jelentős.
Még ha nem is csíped az ízét, megéri kiállnod a kínt: erősíti az immunrendszert, és csökkenti a korai halálozás kockázatát.
Csodákat tesz az emésztéssel, rendkívül jó fájdalomcsillapító, javítja a szív- és az érrendszer egészségét a sokak által került csilipaprika.
2021.10.17. 08:26 Módosítva: 2021-10-17 08:26:04
A chili rengeteg egészségügyi előnnyel bír a szervezetre nézve.
A kapszaicin, azaz az ételek csípősségért felelős anyagának bélflórára gyakorolt hatását vizsgálták a kutatók, biztató eredményt kaptak.
Agyunk biokémiai folyamataiban rejlik annak oka, hogy szeretjük a tüzesebb kajákat.
Benne van a génjeiben a paprika csipősségét is okozó kapszaicin kódja, ezt szeretnék bekapcsolni.
2017. december 30., 07:21
Vajon milyen evolúciós előnnyel jár a csili számára, hogy olyan erős, hogy leolvad az ember arca tőle?
És miért hűsít a menta? A válasz a bőrben, néhány receptor működésében és a növények evolúciójában keresendő.
2015. december 13., 09:54
Elmondjuk, miért lesz azonnal szomjas, ha csilipaprikára harap, és miért kéne inkább tejjel kezelnie a fájdalmat.
2015. szeptember 19., 21:26
Azt még nem tudni, hogy csak a csilipaprikának vagy sok más fűszernek is fiatalító hatása van-e, de jó úton haladunk.
2015. augusztus 7., 11:44
Legalábbis egy kínai kutatás résztvevői közül nagyobb eséllyel éltek tovább, akik csípőset ettek.
Az egyik válasz, hogy azért, mert ennyi eszünk van. A másik, hogy utólag azért mégis csak jó lesz.
2013.04.13. 12:06 Módosítva: 2020-04-13 23:57:48
Kitört a fegyverkezési verseny a csípőspaprika-nemesítők között. A jó magyar cseresznyepaprika sehol nincs, de egymillió Scoville-egység felett már úgyis mindegy.
Az idegsejtekből ki kell venni a megfelelő receptort, és többé nem érez fájdalmat a kísérleti állat.