Őrületes fordulatok Párizsban, a Barcelona hatalmas lépést tett az elődöntő felé

GettyImages-2147035394
2024.04.10. 22:54
A labdarúgó-Bajnokok Ligája negyeddöntőjének „Csillagok Háborúja” párharcaként is beharangozott Paris Saint-Germain–FC Barcelona első felvonása igazi gólparádét hozott, amelyből végül a katalán csapat került ki győztesen, 3–2-re megnyerve a mérkőzést. A játéknap másik mérkőzésén az Atlético Madrid 2–1-re legyőzte a Borussia Dortmundot.

Szenzációs, fordulatokban gazdag mérkőzéseket hozott az európai elitsorozat keddi játéknapja, így „fel volt adva a lecke” a szerdai negyeddöntő résztvevőinek. A szerda este slágermérkőzése a Paris Saint-Germain és a Barcelona találkozója volt. A katalánok két szezon után tértek vissza a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszába, miközben a francia sztárcsapat azok után, hogy 2020-ban finálét játszott, az elődöntőnél tovább egyszer sem jutott.

Érdekesség, hogy a két sztárcsapat 2017-ben a kupasorozat történelmének egyik legemlékezetesebb párharcát játszotta: akkor még Luis Enriquével a kispadon a Barcelona az első mérkőzésen összeszedett négygólos hátrányt dolgozta le a visszavágón, és győzte le a PSG-t 6–1-re. Azt a barcelonai éjszakát a sportág szerelmesei sosem felejtik.

Az előzetes esélyek arról árulkodtak, hogy az első mérkőzés – és egyben a párharc – favoritja a Paris Saint-Germain, de a Barcelonát sem lehetett leírni, már csak azért sem, mivel Xavi Hernández – akinek még edzője volt Enrique a klubnál – csapata legutóbb január végén szenvedett vereséget. 

Annak ellenére, hogy a PSG kezdte aktívabban a mérkőzést, és vezette az első támadásokat leginkább a két szélen, az ötödik percben a Barcelona előtt adódott komolyabb lehetőség. Ekkor Ter Stegen kirúgásánál figyelmetlen volt a hazaiak védelme, és Raphinha léphetett ki ziccerben, de Donnarumma tökéletes ütemben futott ki kapujából, és az utolsó pillanatban elsodorta a labdát a villámléptű brazil elől. A hirtelen jött párizsi riadalomra a másik oldalon Lee Kang-In próbált gyorsan válaszolni, de tizenhatoson kívüli, kissé jobbról eleresztett lövése a Barcelona kapusának kezei között végezte. 

GettyImages-2148187605
Fotó: Getty Images

Ugyanerre a sorsra jutott Marco Asensio próbálkozása, akinek hasonlóan veszélytelenre sikerült kaput ugyan eltaláló, de problémát nem jelentő lövése, majd a félidő derekán egy Barcelona-szögletet követően Robert Lewandowski fejelte el a labdát a rossz ütemben kimozduló olasz kapus elől, a labda viszont csak a gólvonalig vánszorgott, ott Mendes tisztázott, megmentve csapatát a góltól. 

A Barcelona percei következtek, Raphinha volt távolról veszélyes, de Donnarumma helyén volt és hárított. Mindkét oldalon voltak lehetőségek, de a gólhoz mégis a vendégcsapat járt közelebb. Az egyre erősebb mezőnyfölény pedig a 37. percben érett góllá: Lewandowski lódult meg saját térfelén, cipelte a labdát egy ideig, majd a jobb szélre játszott Yamalhoz. 

A Barcelona fiatal sztárja bal külsővel centerezett, Donnarumma rosszul mozdult ki, beleütött ugyan a labdába, de Raphinha elé került, aki az üres kapuba könnyedén továbbította azt, 0–1. 

Az első félidő hátralévő részében komolyabb lehetőség egyik csapat előtt sem adódott, pedig Yamal egyszer ígéretesen indult meg a szélen, de végül rossz döntést hozott, így egygólos Barcelona-előnnyel fordultak a felek. A PSG-nek mindenképpen változtatnia kellett, mivel támadásai nem voltak különösebben veszélyesek. 

A második félidő elején egyet cserélt Enrique, majd rögtön következett a fordulat: előbb Ousmane Dembélé elé került a labda azok után, hogy a vendégek védelme nem tudott felszabadítani, a francia támadó pedig kicselezte De Jongot, majd gyönyörű gólt lőtt 13 méterről, kiegyenlítve az állást, 1–1. Nem sokáig maradt viszont döntetlen az állás, három perccel később Fabian Ruíz remek passzát Vitinha kezelte le az ötösön belül, tolt rajta egyet, majd jobbról jobb lábbal remekül lőtte el laposan a labdát ter Stegen mellett, 2–1. Három perc alatt fordított a Paris Saint-Germain.

GettyImages-2148192219
Fotó: Getty Images

De ekkor még bőven nem volt vége az izgalmaknak, újabb fordulat következett. Donnarumma eladta a labdát, a sérülésből visszatérő Pedri pályára lépése után néhány pillanattal klasszis megoldással tűpontosan ugratta ki Raphinhát, aki át sem vette a labdát, kapásból, még a levegőben találta el, és továbbította azt Donnarumma kezei mellett a kapuba, 2–2.

Sőt, úgy tűnt, a Barcelona megirigyelte ősi riválisa, a Real Madrid mérkőzésén látott fordulatokat, mivel a 78. percben immár újra a katalán csapatnál volt az előny. Ilkay Gündogan bal szélről érkező szögletére Andreas Christensen érkezett tökéletes ütemben a kapu torkában, Donnarumma bizonytalan volt, a dán védő pedig köszönte szépen, és a hálóba fejelte a labdát, 2–3. Erre már tényleg nem voltak szavak.

Nem adta fel a PSG, próbálta legalább a döntetlent kiharcolni, de az utolsó percekben Dembélé beadása a kapu előterében helyezkedő Mbappénak centiméterekkel ugyan, de hosszúnak bizonyult, így kimaradt a lehetőség. A kreativitás még mindig hiányzott a franciák támadójátékából, újabb lehetőség nem alakult ki, így a Barcelona idegenben győzte le riválisát, amely előnnyel hatalmas lépést tett az elődöntő felé. 

Azt viszont még semmiképpen nem jelenthetjük ki, hogy eldőlt volna a párharc – tanulva a 2017-ben történtekből. Visszavágó jövő kedden, Barcelonában. 

Védelmi hibák jelentették a Dortmund vesztét Madridban

A játéknap másik mérkőzésén a negyeddöntő mezőnyének papíron két leggyengébb csapata mérkőzött. Legutóbb még 2018-ban, az elitsorozat csoportkörében találkozott az Atlético Madrid és a Borussia Dortmund, akkor a spanyol csapat hazai pályán 2–0-ra győzött, idegenben viszont négygólos vereséget szenvedett német riválisától. Emlékezetes, hogy néhány héttel korábban az Atlético Madrid azt az Internazionalét ütötte ki a kupasorozatból, amely a tavalyi szezonban finalista volt. 

Alig kezdődött el a mérkőzés, máris előnybe került Diego Simeone csapata. A negyedik percben Rodrigo de Paul volt szemfüles, egy védelmi hibát kihasználva, megőrizve hidegvérét közvetlen közelről lőtt a kapuba.

GettyImages-2148186677
Fotó: Getty Images

A félidő derekán egy beadást követően Jose Maria Gimenez ugrott a legmagasasbbra, ígéretes helyzetből fejelhetett, de a célterületet nem találta el, a labda magasan kapu fölött hagyta el a játékteret. Ennek ellenére magabiztosan őrizte előnyét a spanyol csapat, mivel a Borussia Dortmund részéről egyetlen lövést sem jegyezhettünk fel az első 25 percben.

Nem úgy, mint az Atlético oldalán, amikor egy újabb védelmi hibát kihasználva – Schlotterbeck és Hummels ügyetlenkedett – Morata elé pattant a labda, azonnal Griezmannhoz játszott, a francia támadó pedig okos emelt passzal hozta játékba Linót, aki 12 méterről a kapuba lőtt, 2–0.

Egészen a 43. percig kellett várni a németek első kapura tartó lövésére, de ekkor sem adódott különösebb problémája Oblaknak, magabiztosan védte Ian Maatsen bal alsó sarokba tartó lövését. Ennél többre azonban nem futotta a Dortmundtól, amely kétgólos hátrányban vonult szünetre. 

A második félidőben ugyan sokkal aktívabb volt a német csapat, többször eltalálta riválisa kapuját, viszont ezek komolyabb veszélyt nem hordoztak magukban. Az Atlético Madrid magabiztosan őrizte előnyét, inkább passzív futballját játszotta a második félidőben, amely abszolút célravezető volt számára. A dortmundi erőfeszítések végül kamatozódtak: Sebastian Haller a 82. percben kozmetikázott az eredményen, miután Brandt beadását kezelte le ügyesen a büntetőterületen belül és 12 méterről lőtt kapuba, 2–1.

Újabb gól nem esett a találkozón, az Atlético Madrid előnnyel utazhat a jövő kedden esedékes, németországi visszavágóra. 

BAJNOKOK LIGÁJA, NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

  • Paris Saint-Germain–FC Barcelona 2–3 (0–1)

gólszerzők:   Dembélé (48.), Vitinha (51.),  ill.  Raphinha (37., 62.),  Christensen (78.)

  • Atlético Madrid–Borussia Dortmund 2–1 (2–0)

gólszerzők: Rodrigo de Paul (4.), Samuel Lino (32.), ill. Haller (82.)

korábban: 

  • Arsenal–Bayern München 2–2 (1–2)

gólszerzők: Saka 12., Trossard 76., ill. Gnabry 18., Kane 32. – 11-esből

  • Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) 3–3 (2–1)

gólszerzők: Dias 12. – öngól, Rodrygo 14., Valverde 79., ill. B. Silva 2., Foden 67., Gvardiol 71.

(Borítókép: Getty Images)