Raphinha mesterhármasig jutott, a Barcelona lesimázta a Bayern Münchent a BL-ben

GettyImages-2180578628
2024.10.23. 20:40
Két döntetlennel kezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája-alapszakasz harmadik fordulójának szerdai játéknapja: a Leverkusen a Brest, a Celtic pedig az Atalanta otthonában ikszelt. Az esti program rangadóján a Barcelona Raphinha mesterhármasával, 4–1-re kiütötte a Bayern Münchent. Összefoglaló a nap eseményeiből.

Kedden a Real Madrid–Dortmund-rangadó vitte prímet az elitsorozat alapszakaszában, a legutóbbi kiírás döntőjének visszavágóját a spanyol csapat nyerte, kétgólos hátrányból felállva végül 5–2-re. A szerdai program két kora esti mérkőzésén az eddig hibátlan Brest fogadta a szintén hatpontos Leverkusent, az Európa-liga-címvédő Atalanta pedig a Celtic ellen meccselt hazai környezetben. Kezdjük előbbi mérkőzéssel. 

Elég egyoldalú játékot hozott az első játékrész, többnyire a Leverkusennél volt a labda, és helyzetek is a németek előtt alakultak ki. A 24. percben a vendégek fölénye góllá érett, Florian Wirtz tökéletesen vette át a labdát a büntetőterület szélén, és pontos lövést küldött a bal alsó sarokba, 0–1. Alig telt el néhány perc, újabb gólt szerezhetett volna Wirtz, de szólóját követően szintén bal alsó sarokba tartó lövését most védte Bizot kapus.

Florian Wirtz
Florian Wirtz
Fotó: Getty Images

Az első fél órában még kapura tartó lövésig sem jutott a Brest, mégis a félidő végéhez közeledve, némileg váratlanul egyenlített: Camara remekül vette észre a büntetőterületen belül üresen helyezkedő Lees-Melou-t, aki rögtön lőtt, egyenesen a jobb alsó sarokba, 1–1.

A második félidőben újabb gól nem született, az eddig hibátlan csapatok mérkőzése döntetlennel zárult, pontosztozkodás a vége. A sorozatban újonc Brest három kör után is veretlen, hét ponttal áll, ugyanúgy, mint a német bajnoki címvédő Leverkusen. 

A másik korai mérkőzésen az Atalanta ugyan végig ígéretesebb helyzeteket dolgozott ki a Celtic ellen, 22 próbálkozásból hat talált kaput, gól viszont egyikből sem született, így a vége 0–0. A skót csapatnak nagyobb ziccere nem volt a gólszerzésre, elégedett lehet az egy ponttal.

Az esti program legnagyobb rangadója – nemzetközi szemüvegen keresztül – a Barcelona–Bayern München-mérkőzés volt. És alig telt el egy perc, megzörrent a Bayern hálója: Fermin López jó meglátása után Raphinha vitte egy az egyben ziccerben kapusra a labdát, jó ütemben elhúzta Neuer mellett, kibillentette egyensúlyából a kapust, és a hálóba passzolt, 1–0. 55 másodperc után megszerezte a vezetést a katalán csapat.

Raphinha gólja
Raphinha gólja
Fotó: Getty Images

Néhány perccel később egyből jöhetett volna az egyenlítés, mivel Harry Kane remek jobb szélről érkező beadás után bólintott pattintva a kapuba, de ezt még éppen leshelyzetről tette – a térde lógott be tiltott területre – így érvénytelenítették a gólt. A 18. percben viszont már semmi nem mentette meg a bekapott góltól a katalánokat, Olise forgatta át a bal szélre Gnabrynak, aki remekül centerezett a középen érkező Kane-nek, ő pedig egy akrobatikus mozdulattal kilőtte a jobb felsőt, 1–1.

Nem örülhettek sokáig a bajorok, mivel tíz perccel az első félidő vége előtt Fermín Lopez még éppen nem szabálytalanul, ellökve Kim Min Dzsét szerzett labdát, ziccerben találta magát, Neuer rossz ütemben mozdult ki, a spanyol támadó Lewandowskinak pöckölte a labdát, akinek csak annyi dolga volt, hogy a kapuba passzoljon, meg is tette, 2–1. Sokáig reklamáltak a németek, hogy Lopez szabálytalan volt, de nem változott az ítélet – gól.

Sőt, újabb csapást mértek a Bayernre, mivel a 45. percben Raphinha kapta a bal szélen a hosszú indítást, hatalmas terület volt előtte, rávezette a labdát Guerreiróra, aki csak hátrált, majd a brazil remek mozdulattal elcsavarta a labdát a hosszú alsóba, 3–1

Raphinha 100. meccsén a Barcelona mezében a félidő első és utolsó percében is betalált, kétgólos katalán előnnyel fordultak a felek. 

Raphinha
Raphinha
Fotó: Getty Images

A második félidő elején megint bizonytalan volt Neuer lábbal, rossz volt a passza ezzel eladta, hamar visszakerült Lewandowski elé, aki végül nem jutott el lövésig – ezt megúszta a Bayern. Azt viszont már nem, amikor Lamine Yamal szenzációs meglátással, saját térfeléről indította Raphinhát, ziccerben lépett ki a brazil, cipelte egy ideig majd hatalmas gólt ragasztott a bal alsó sarokba, mesterhármas és 4–1! Vincent Kompany, a Bayern vezetőedzője a negyedik bekapott gól után szinte teljes sorcserét alkalmazott, négyet cserélt egyszerre. 

A vérfrissítés sem segített a bajorokon, a játék képe nem változott, sőt, úgy tűnt, a vendégek már a párharcokba sem állnak bele annyira, így különösebb izgalmak nélkül teltek a percek. Persze a katalán közönség remekül szórakozott, a Barcelona játékosai passzolgattak, amit a publikum „Olé, olé!” rigmussal jutalmazott. A végén Lewandowski azért megduplázhatta volna góljainak számát, Yamal remek beívelésére érkezett a kapu torkában, de centiméterekkel lemaradt a labdáról. Neuer ebben a helyzetben is tehetetlen volt. 

Több gól nem esett a mérkőzésen, a Barcelona a vártnál simábban, fölényes győzelmet aratott a Bayern München fölött, és jó hangulatban készülhet a hétvégi el Clásicóra. 

A Bayern München három forduló alatt kétszer kapott ki a Bajnokok Ligájában, a katalánok pedig sorozatban második győzelmüket aratták a sorozatban. 

A két magyar válogatott játékost foglalkoztató RB Leipzig egygólos vereséget szenvedett a Szoboszlai Dominikkel a kezdőjében felálló Liverpooltól. Erről a meccsről ide kattintva olvashat. 

Bajnokok Ligája alapszakasz, 3. forduló, szerda 

  • Atalanta (olasz)–Celtic (skót) 0–0 
  • Brest (francia)–Bayer Leverkusen (német) 1–1 (1–1)
  • Manchester City (angol)–Sparta Praha (cseh) 5–0 (1–0)
  • RB Leipzig (német)–Liverpool (angol) 0–1 (0–1)
  • Barcelona (spanyol)–Bayern München (német) 4–1 (3–1)
  • Atlético Madrid (spanyol)–Lille (francia) 1–3 (1–0)
  • Benfica (portugál)–Feyenoord (holland) 1–3 (0–2)
  • Red Bull Salzburg (osztrák)–Dinamo Zagreb (horvát) 0–2 (0–0)
  • Young Boys (svájci)–Internazionale (olasz) 0–1 (0–0)

(Borítókép: Getty Images)