Új dimenziókat nyitott a futballban a zseni

2024.10.23. 07:49
Vínícius Jr. és a Real Madrid varázslatos kedd esti produkciójával van tele a világsajtó. A Bajnokok Ligája címvédője 0–2-ről 5–2-re fordított egy félidő leforgása alatt a Borussia Dortmund ellen a BL-döntő nem hivatalos visszavágóján, és eközben a brazil balszélső 31 perc alatt szerzett három csodálatos gólt. Senkinek sem lehet kétsége afelől, hogy hétfő este a párizsi Theatre du Chatelet színpadán ő kapja az Aranylabdát.

278 hivatalos meccsen 91 gól és 78 gólpassz, ez Vinícius Júnior számokkal is kifejezhető mérlege a Real Madrid csapatában. A még mindig csak 24 éves brazil hat éve, a 18. születésnapján szerződött 38 millió fontért a Flamengótól a madridiakhoz, ma már két Bajnokok Ligája-trófeával dicsekedhet, a tavalyi és az idei döntőben is gólt szerzett, és őt választották a 2023–2024-es sorozat legjobb játékosának.

Idei káprázatos teljesítményére a kedd esti triplázással tette fel a koronát, ahogy azt az Index is megírta, a második félidőben 31 perc leforgása alatt három gólt rúgott az addig a BL-ben listavezető Borussia Dortmundnak. Ez volt Vini idei második olyan mérkőzése, amikor három gólt szerzett, januárban a Barcelona elleni 4–1 közben rúgott klasszikus mesterhármast Király Kupa-találkozón, csak akkor az első félidőben, 32 perc alatt.

A kedd esti három gólja közül az elsőt csak be kellett pöckölnie az üres kapuba, a második azonban mestermunka volt: 70 méteren keresztül száguldott át az ellenfél védelmén a bal szélen, majd bekanyarodva 17 méterről bombázott laposan a bal sarokba. A harmadik is gyönyörű volt, érdemes megnézni a találkozó góljait:

Amikor berúgta a harmadik gólját, letépte magáról a mezét, és hallgatta a közönség kórusát:

Vinícius balon de oro, Vinícius balon de oro!

Magyarul: Vinícius, Aranylabda!

Olyan ez, mint egy valóra vált álom, amikor a szurkolók a te nevedet kiabálják. Még több és több góllal szeretnék örömet szerezni nekik. 24 éves vagyok, és örökre a Real Madridban akarok maradni. Vissza akarom adni ennek a klubnak mindazt, amit kaptam tőle!

Ezt nyilatkozta Vinícius Jr. a mérkőzés után, akit a hétfőn átadandó Aranylabda biztos esélyesének tartanak. A mostani triplája hivatalosan már nem számít bele az értékelésbe, hiszen a 2023–2024-es idényt veszik figyelembe, amikor is 51 mérkőzésen 26 gól és 12 gólpassz volt a brazil mérlege.

Vinícius Jr. arról is beszélt, mit mondott Carlo Ancelotti, a mester a szünetben:

Ha berúgjuk az első gólt, minden egy csapásra megváltozik, és utána már jön a többi szinte magától. És így is történt, a közönség támogatásával. A Mester mindig azt mondja, hogy próbáljuk megkönnyíteni a dolgokat saját magunk számára. A második félidőben átalakítottuk a formációnkat, és megváltozott a mérkőzés dinamikája. Ennyi…

A Real Madrid mindenesetre semmit sem bíz a véletlenre, 2027-ig a klubhoz kötötte Viníciust egymilliárd eurós lelépési záradékkal. Ez a futball történetének legmagasabb kivásárlási összege.

A Nike (amelynek tízéves szerződés van a brazil sztárral) már biztosra veszi Vini Aranylabdáját, kiszivárgott, hogy a hétfői ünnepség tiszteletére kirukkol a cég legújabb, aranyszínű Mercurial modelljével, amely Vinícius nevét viseli: