IT nélkül mit érek én?

09-szirmai gergely-kiss imre-151211-IMG 4033
A cikk támogatója a Telekom.
2016.06.15. 08:01
A munkaerőpiacon már igazán csak kivételes esetekben tud bárki is érvényesülni legalább minimális informatikai tudás nélkül. A szellemi munkák között pedig ez teljesen lehetetlen, különös tekintettel például a médiára, melynek szorgos munkásai az informatika segítségével annyi munkát végeznek el egymaguk, amire korábban egész stábokat kellett alkalmazni. Szirmai Gergő és Kiss Imre a legjobb példa erre.

Munkánkat és a magánéletünket egyre jobban átalakítják az informatikai eszközök. Ezzel párhuzamosan nő az igény azok iránt, akik felsőfokú intézményben, vagy akár autodidakta módon tanulták a programozást. Ahogy interjúalanyaink példája is mutatja, több-kevesebb informatikai tudásra már szinte minden munkakörben szükség van.

„Nincs jobb munka a Youtube-nál”

A fenti idézet Szirmai Gergelytől származik, aki barátjával, Kiss Imrével egy gamer Youtube csatornát üzemeltet GameDayIroda néven. A legkülönfélébb játékszoftvereket próbálják ki, majd azokról egy-egy pár perces szórakoztató, de informatív videót készítenek, amelyet aztán megoszthatnak bő 122 ezer követőjükkel. Így ketten egy nagyon komoly méretű stábot váltanak ki, mert riporterként és riportalanyként egyaránt dolgoznak, csakúgy, mint operatőrként, rendezőként, vágóként és még sorolhatnánk mennyi mindenre nem vettek fel külön munkatársat.

A beszélgetés velük önmagában is informatikai feladat volt, mert Imrét ugyan sikerült leültetni egy kávézóban egy kis csevejre, de Gergő ezalatt épp Nepálban tartózkodott. Társával történt beszélgetésünket végül egy okostelefon segítségével rögzítettük, azt kiküldtük neki, ő pedig arra reagálva küldte vissza nekünk saját véleményét szintén egy hangüzenet formájában.

A kérdést, hogy egy nap alatt mennyi kapcsolódási pontjuk van az IT területtel, Imre egy kérdéssel válaszolja meg: „nem inkább arról akarunk beszélgetni, hogy van-e egyetlen olyan perc, amikor csak informatika-mentes dolgokkal foglalkoznak?”. A tesztelt játékoktól kezdve a rögzítő szoftveren át a vágóprogramig minden megszűnne, ha a fejlesztők, a rendszermérnökök és az informatikusok, az IT ipar névtelen kiszolgálói úgy döntenének, hogy nem dolgoznak többé.

Gergő szerint, ha visszatérnénk a természethez és egy kedves erdőszéli kunyhóban élnénk egy évet, akkor nem feltétlenül lennénk sokkal boldogabbak, mint sokan gondolják. Nyilvánvalóan érdemes néha kiszakadni mondjuk a világháló bűvköréből, de nem szabad elfelejteni, hogy akár az internet, akár a hozzá kapcsolódó eszközök milyen mérhetetlen mennyiségű információhoz juttatnak minket és mennyi segítséget nyújtanak a mindennapokban.

„IT nélkül élni egy nyaralás, ami kellemes lehet pár napig, de utána az ember szívesen tér haza.”

A vloggerek a gyakorlatban is kipróbálták az IT nélküli életet:

És ha holnaptól az internet megszűnne létezni, teljesen új dolgot kéne tanulniuk, vagy tudnák valahogy hasznosítani a meglévő tudásukat? Ebbe a két vlogger bele sem igazán akart gondolni. Látszik, hogy tényleg azt csinálják, amit szeretnek, bár Gergő megjegyezte, újságírást tanult, és van otthon még egy valódi, tintaszalagos írógépe is. Csak éppen nagyon nem szeretné megélni, hogy újra használnia kelljen.

A televíziózás talán ez az a terület, amelynek a legtöbb köze van ahhoz, amit a fiúk most csinálnak. Ez szerintük igaz is, meg nem is, hiszen egy tévéműsor elkészítésekor annyi formai és tartalmi szabályhoz kell igazodni, hogy az teljesen elveszi a dolog ízét, különösen egy olyan ember számára, aki már egyszer belekóstolt a szabad videózás világába, ahol azt és akkor mondja, amit és amikor csak szeretne.

A család és az informatika

A munka mellett a barátokkal, családtagokkal való kapcsolattartáshoz is nagyon jól jön a fejlett technológia. Ebben az egy kérdésben egy picit eltért a két kolléga véleménye, mert Imi szerint az internetnek és a rá kapcsolódó eszközöknek hála a családjával tartott kapcsolata sokkal szorosabb, mint azok nélkül lenne. A rengeteg munka mellett neki eleve nem sok ideje marad még a közel lakó családtagjaival való találkozókra sem, nemhogy a 200 km-es útra a szüleihez. Gergő családja viszont inkább összejövetel-párti, így ő erre nem nagyon használja az okoseszközöket és a mögöttük található technológiát.

Az információs technológia nemcsak a munkánkra, hanem a magánéletünkre is komoly hatással van. Talán meg lehetne élni nélküle, de olyan előnyökről kellene lemondanunk, melyek nélkül az életünk szinte minden területe jóval nehezebben működne, problémáink nagy részét pedig jóval lassabban oldhatnánk meg.

coverfotó: Szécsi István / Dívány

A cikket a Brand & Content készítette a Telekom megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.