Űrhajók a konyhában avagy, hogyan válasszunk háztartási nagygépet?

cover-shutterstock 264273866
A cikket a Samsung támogatta
2017.12.04. 09:00
Özönlenek a jobbnál-jobb funkciók, megoldások, és meggyőző részletek a háztartási gépek világába, ugyanakkor a klasszikus igazságok ma is megállják a helyüket. Az óriási választék és rengeteg új képesség ugyan jó a vásárlónak, de a választást nehézzé teheti. Ebben segítünk.

Az idén már heteken át tartó Fekete Péntek időszaka az, amikor nagy kedvezményekkel juthatunk hozzá a szívünkhöz legközelebb álló kütyükhöz, az új lapostévéhez vagy szórakoztató elektronikához, amelyek beszerzésével elérhetjük azt a kellemes bizsergést, amikor még szebb és jobb minőségben élvezhetjük a digitális tartalmakat. Ma már érdemes azonban életünk más területeit támogató eszközeinkre is gondolnunk, a nappaliból a konyha felé is tekintgetve, hiszen a háztartási gépeink legalább annyira hozzájárulnak az életminőségünkhöz, mint a szórakoztató elektronika, sőt...

Mondd, te kit választanál?

Az alábbiakban a modern háztartás három igazi alapkövére, a hűtőre, a mosógépre és a mosogatógépre koncentrálunk. Mi alapján válasszunk?

Ma már ezek a gépek is szuperokosak, tele izgalmas digitális funkciókkal és megoldásokkal. Ilyen eszközöket általában jónéhány évig nem szándékozunk cserélni - igaz, hogy ezek is gyorsan fejlődnek, de itt legalább nem érvényesül Moore törvénye:

a kajának ugyanolyan hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy ne romoljon meg, mint az elmúlt évtizedekben bármikor,

mint ahogy a ruháink sem követelnek újabb frissítéseket és több memóriát ahhoz, hogy kellőképpen megtisztuljanak.

Vagy mégis? Ezek a gépek ugyan nem avulnak el az életciklusuk alatt, ha jól választunk, sokáig megbízható társaink lesznek. Mégsem feltétlenül csak akkor lesznek cserére érdemesek, ha az újabb modellek energiahatékonysága ugrik egy nagyságrendet, a kényelmi funkciók fejlődése is cserére ösztönözhet.

1200-shutterstock 101813860
Fotó: Shutterstock

A közelmúltban is elég jelentős minőségi ugrások zajlottak le a háztartási eszközök fejlődésében, és mivel számos otthonban vannak még 5-10, vagy akár 20 éves hűtők, mosógépek, érdemes tudatosítanunk, hogy egy ilyen gép cseréje is lehet szép ajándék a háztartásunk lakói számára!

Mielőtt azonban elvesznénk a funkciók és csúcstechnológiai megoldások tengerében, kezdjük az alapoknál!

Mérés, mérés, mérés

Bármilyen eszközt is veszünk, alaposan mérjük ki a helyét. De gondoljunk az ajtók, folyosók méretezésére is, mert hiába fér be passzentosan a helyére a gép, ha nem tudnak vele megfordulni a lépcsőházban, vagy ha nem fér be a liftajtón. A gyártók megadják a gépek szellőzéséhez szükséges helymennyiséget is, ezt is vegyük figyelembe, különben hamar tönkremehet a koppig betolt gépünk!

Tervezés

Bár az év vége már a nyakunkon, a háztartási gépeket a legritkább esetben szokás impulzusvásárlás során beszerezni. Érdemes jó előre tervezni, ami azt is jelenti, hogy kövessük nyomon a gép várható élettartamát, és már akkorra tervezzük be a vásárlást, amikor kezd öregedni - ne várjuk meg, amíg megadja magát. Minden javítási költség rontja a gépünk hatékonyságát, általában jobban megéri időben váltani, az újabb gép ugyanis valószínűleg kevesebb energiaigénnyel látja el ugyanazt a feladatot.

shutterstock 555945748

Ha előre betervezzük, mikor érik be egy gép cseréje, akkor lesz bőven időnk kiválasztani a számunkra érdekes új modelleket, és megvárni, amíg leárazzák valamelyiket, vagy épp támogatást kaphatunk a cserére. Ha olcsóbban tudunk hatékonyabb gépre váltani, akkor akár néhány éven belül vissza is hozhatja a befektetés nagy részét a régi és az új gép energiafogyasztási különbsége.

Járulékos költségek

Amikor összehasonlítjuk a különböző ajánlatokat, legyünk figyelemmel a házhozszállítás és a beüzemelés költségeire is! Hatalmasra rúghat a különbség, aközött, hogy ezt ingyen elvégzi nekünk a cég, vagy ellenkezőleg, csak a gépet kapjuk, és magunknak kell gondoskodni minden egyébről. Arról is meg kell bizonyosodni, hogy a beüzemeléshez szükséges összes alkatrészt megkapjuk -e a csomagban, vagy további vásárlásra is szükség lesz. Érdemes kalkulálnunk azzal, mennyi időbe kerül nekünk ez személy szerint - mindenkinek maga dönti el, mennyire taksálja a saját idejét.

A márkahűség nem mindig kifizetődő

Sokan leteszik a garast egy bizonyos gyártó mellett, mert az “garantált minőség”, vagy hasonló babonás meggyőződés alapján. Az igazság az, hogy a háztartási gépek piaca rendkívül színes és összetett - jelenleg elég ritka az, hogy optimálisan fel tudunk szerelni egy konyhát és fürdőszobát ugyanannak a gyártónak a termékeivel, mert amelyik mondjuk kiváló hűtőt gyárt, nem biztos, hogy a legversenyképesebb mikrót vagy mosogatógépet is kínálni tudja.

Csábítóak lehetnek az akár csomagban árult szettek, a gépeink egységes arculata, de ritkán csinálunk jó vásárt, ha elkötelezzük magunkat egy logó mellett.

Nézd meg élőben, rendeld meg neten!

A netes vásárlás során számos jog védi a fogyasztót, jellemzően könnyebb így igazán jó ajánlatokat találni, és a házhozszállítás valamilyen formában mindig a csomag része. A hűtőt vagy mosógépet szinte lehetetlen igazán megismerni anélkül, hogy ne lássuk, ne érintsük felületeit, kezelőszerveit személyesen először, de ez nem jelenti azt, hogy ott helyben el is kell köteleznünk magunkat a vásárlás mellett. Használjuk ki az offline és a digitális világ minden előnyét, hogy minimalizáljuk a hátrányaikat!

Hírlevelek

A kiszemelt, kívánságlistás termékeket nem tudjuk folyamatosan nyomon követni, éberen lesve, mikor lesz leárazás, de ebben sokat segíthet, ha hírlevelet kérünk a kategóriában lévő termékek akcióiról. Ha több webáruház értesítéseire is feliratkozunk, akkor folyamatosan képben lehetünk a helyzetről.

Most pedig jöjjenek három kiemelt terméktípussal kapcsolatos tippjeink!

Mosogatógépek

Mielőtt nekiesnénk az internetnek, kezdjünk önvizsgálattal:

“Mire van szükségem?”

A mosogatógép hűséges társ lehet egy egyszemélyes háztartásban éppúgy, mint egy többgenerációs nagycsaládnál. A mosogatnivalók száma mellett azok jellege is fontos: fazekat, jénait, tepsit is intézzen a gép rendszeresen, vagy napi néhány tányér és pohár fogja a működési ideje 90%-át igénybe venni?

Ezután lőjük be a büdzsét: mennyit szánunk életünkben a mosogatás-problémakör megoldására?

Ha belegondolunk, ez többet is érhet annál, mint amennyire elsőre gondolnánk, de fordítva is elsülhet a dolog. A lényeg, hogy ezzel a paraméterezéssel le tudjuk szűkíteni a kínálatot, ami segíteni fog a helyes döntés meghozatalában.

1200-shutterstock 218515030
Fotó: Shutterstock

A kialakítása helykihasználás miatt lehet lényeges, a kompakt modellek vékonyabbak, a fiókosban hatékonyabban lehet kevés edényt mosni. A kezelőfelület lehet frontális, vagy felső, az előbbiek egységes esztétikájúak, az utóbbit fentről letekintve, kényelmesebben lehet beállítani.

Évről-évre újabb megoldások és funkciók látnak napvilágot. A tartórács általában műanyag, de megjelent a rozsdamentes acél is, ami szebb, jobb a tűrőképessége, energiahatékonyabb - mivel jobban vezeti a hőt, mint a műanyag - és csendesebb működést eredményez.

Ma már alap a programozhatóság, hogy akkor dolgozzon a gép, amikor az számunkra optimális.

Egyes modellek bizonyos mosóprogram mellett gyári garanciát vállalnak a baktériumok 99,9%-ának eltávolítására, vagyis csak azért nem mondhatjuk ki, hogy sterilizálják a tányérokat, mert ez szó szerint nem igaz. Mindenesetre influenzaidőszakban megnyugtatóan hathat kisgyermekes családok számára egy ilyen opció.

Régebben alap volt az előmosás is, nem lehetett csak úgy bevágni a tányérokat, mert dugulást okoznak az ételmaradékok. Amennyiben nekünk fontos, hogy ennyivel is gyorsítsuk az életünket, ma már számos modell kínál erre is megoldást, de ez mindenképpen extra vízigényt fog jelenteni.

Persze gyarapodnak a high-tech megoldások is: a korszerű mosogatógépek szenzorok használatával mérik fel a töltöttség állapotát, és így csak annyi erőforrást használnak, amennyi szükséges. És ha imádnád, ha a mosogatógéped a telefonodon közölné veled, ha elkészült a programjával, ha tölteni kell, vagy valamilyen karbantartási igénye támad, természetesen vannak gyári megoldások erre is.

Hűtők

Az első kérdés:

mi lesz benne?

Hetente fogunk bontott csirkét, vagy egy fél disznótorost betárazni? Létezik már külön rekeszkialakítás a húsféleségek és halak frissen tartására.

Minden este pohár borral ünnepeljük az újabb sikeres napot? A beépített borrekesz hasznos lehet.

Egyáltalán, fagyasztó kell? Ha igen, mekkora? A jégkrémesdoboz lesz benne, vagy a vidéki nagynénitől rendszeresen érkező fél baromfiudvar? Ez az egyik kulcskérdés, mert nem mindegy, hogy elintézzük a kérdést egy fagyasztórekesszel, vagy kombinált hűtő-fagyasztóra lesz szükségünk.

1300-shutterstock 343272269
Fotó: Shutterstock

Alapvetően úgy érdemes a hűtő belső méretezését számolni, hogy hány fős háztartást szolgál ki, egyesek szerint ez 100-150 liternyi tér minden felnőtt után. Ha szűkösnek bizonyul, azon már nem lehet változtatni (csak a fogyasztási szokásainkon...), de ha túl nagy, akkor az üres teret hűtjük vele leginkább, ami meg pénzkidobás. Ebben is alap a hosszútávú gondolkodás: a most még kicsi gyerekek pár év múlva a hűtőben is több helyet követelnek majd ételeiknek.

Energetikai szempontból annyiból egyszerű a kérdés, hisz ma már alacsony kategóriájú hűtőszekrényt nem forgalmaznak, de léteznek A++ modellek is - akkor miért ne vennénk olyat? Minél nagyobb a kapacitás, annál gyorsabban térül meg nekünk az energiahatékonyabb modell választása. A kategóriák aktuális fogyasztási adatairól online tudunk tájékozódni.

A beépített hűtő általában kompromisszumokkal jár, erre készüljünk fel. Ha az igényeinkhez keresünk optimális hűtőt, akkor általában jobban járunk az önálló darabokkal.

Funkciók szempontjából érdemes megemlíteni, hogy a korszerű hűtők különböző tárolóegységeit külön lehet paraméretezni. Akár vákuumos tárolónk is lehet, ami a különböző élelmiszer-típusok frissen tartásához remek lehet. A hűtő vásárlása igazából az életmódunk, egyéni gasztró preferenciáink átgondolásához is alkalmat adhat! Az elérhető extrák számosak: egyes hűtők a leadott hőt hasznosító meleg vizet tudnak adni a teához, vagy előre hűtött szódavizet szolgáltatnak számunkra.

hutogep-samsung.png
Fotó: Samsung

Természetesen a szórakoztató elektronika is megérkezett már a hűtők világába, kérdés, hogy szükségünk van -e hűtőajtóba épített érintőképernyőre, mert pont azon akarunk kávéfőzés közben Angry Birdsözni, vagy minden bepakolt kaját bepötyögni, hogy aktuális recept-tippeket kapjunk a hűtőnktől. Ezek a funkciók elérhetőek már, de annyival drágítják az eszközt, hogy csak a technológia megszállottai számára relevánsak. A hűtő valódi “okossága” manapság nkább az intelligens energiafelhasználásban rejlik.

Mosógépek

Az nem változott, hogy a mosógépeket felül, vagy elöl kell tölteni, és valószínűleg nagy mértékben meghatározza a választásunkat az, hogy hová fog kerülni a gép. Az elöltöltős gépek jellemzően szélesebbek, magasabb árról indulnak. Ez annak is köszönhető, hogy az elöltöltős gépekben értelemszerűen vízszintesen forog a dob és ezt a mozgást kihasználva mos a gép. 

A kapacitás fontos mérőszáma a mosógépeknél a dob mérete, amit kilogrammban adnak meg. Kisebb családnak elég lehet az 5-6 kg kapacitás, és innen haladhatunk felfelé.

A rendelkezésre álló hely, a mosás mennyisége, az energiahatékonyság és a rászánt pénz összege az a négy koordináta ami alapján le tudjuk szűkíteni a mosógép-kínálatot a magunk számára.

Funkciók terén az alap mosás mellett sokféle program áll rendelkezésre, amelyek főleg akkor lehetnek fontosak, ha különlegesen igényes ruhaneműt is gyakran mosunk.

Nyilván ma már a mosógép is okos, programozhatjuk a mosás idejét, nyomon követhetjük telefonon a mosási ciklust, de ez még jellemzően a high-end gépek felségterülete.

Összességében:

tehát a lényeg, hogy bármilyen őrületes újdonsággal találkozunk, először mindenképp mérjük fel a valódi igényeinket, ha háztartási gépek vásárlásán gondolkodunk. Kezeljük az otthoni gépparkot tudatosan, készüljünk időben a cserére, mérjük fel az igényeinknek megfelelő modelleket, és várjunk a megfelelő ajánlatra - a háztartásunk modernizálását így tudjuk optimálisan kontrollálni.

Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a SAMSUNG megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.