Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Karácsonykor együtt lenni – legalább lélekben

shutterstock 223140604
A cikket a Telekom támogatta
2018.12.19. 08:46
Hamarosan érkezik a Karácsony, de sok közös családi vacsoránál üresen maradnak székek. Egyre gyakoribb, hogy szeretteink, akik egy másik országban, esetleg földrészen élnek, nem tudnak velünk lenni a fontosabb eseményeken. Leggyakrabban az idősek maradnak emiatt egyedül, videónkban őket kérdeztük arról, hogyan tartják távol élő szeretteikkel a kapcsolatot, és úgy egyáltalán, mit jelent számukra a karácsony és az ajándékozás.
Mit vesz a nagyi karácsonyra?

Általában minden családban hosszas előzetes egyeztetést igényel, hogyan legyen együtt a család, kinél legyen a közös vacsora, ebéd, ki, hogy tudja megoldani az utazást. Vannak esetek, amikor a személyes találkozás nem tud megvalósulni, mert olyan nagy a fizikai távolság, vagy anyagilag annyira megterhelő lenne az út. Ma már szerencsés helyzetben vagyunk, mert a digitális technikának köszönhetően kapcsolatot teremthetünk a világ különböző pontjain élő családtagjainkkal.

A képeslapot egyre inkább kiváltja az e-mail, a chat, a közösségi média, beszélgetésekre pedig ott van a videochat, ami már-már olyan, mintha velünk lenne az illető.

Ráadásul ezek a digitális eszközök pozitív hatással vannak a kapcsolattartás rendszerességére is. Az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” novemberi kutatásából kiderül, hogy a felnőtt internetezők 63%-a úgy tapasztalja, hogy a digitális eszközöknek köszönhetően gyakrabban kommunikálnak távol lévő családtagjaikkal, mint tíz évvel ezelőtt. Jellemző az is, hogy a térbeli távolság is hatással van a kapcsolatokra: minél távolabb lakik a családtag, annál inkább megjelennek a digitális kapcsolattartási formák – chat üzenet, e-mail, internetes telefonálás, videotelefonálás/ videochat. A netezők fele teljesen, vagy inkább egyetért azzal, hogy az új digitális kommunikációs lehetőségek megkönnyíti a családban élő idősebb generáció részvételét a családi életben, és a netezők 44%-ának a családjában jellemző, hogy a fiatalabbak igyekeznek rávenni az idősebbeket az új digitális kommunikációs formák használatára, és a kérdezettek több mint felénél segítik az idősebbeket abban, hogy hogyan használják ezeket.

Sőt, a szorosabb kapcsolattartás érdekében 29%-nál az is jellemző, hogy digitális szolgáltatást vagy lehetőséget adnak, ajándékoznak idősebb családtagjuknak.

A családi együttlétet tehát segítheti, erősítheti az is, ha a karácsonyi összejövetelbe egy távoli családtagot videóhívással, videóchattel tudunk bekapcsolni. Érthető, ha az idősebb generáció, a baby-boomerek (54-72 évesek)  érzékelik leginkább a digitális kapcsolattartás pozitív hatásait, mint a gyakoribb és jobb minőségű kommunikáció, és hogy közvetlenebbül jelen lehetnek a család életében.


BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Telekom megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.