Nyakunkon a klímaváltozás, de mit teszünk ellene?

shutterstock 1315027247
2019.09.12. 06:40

Egy műanyagmentes július még nem menti meg az apokalipszis szélére sodort bolygónkat, de a kezdeményezés segíthet abban, hogy a környezettudatosság életünk részévé váljon. Nagy kérdés, hogy ezek a törekvések is olyan tiszavirág-életűek-e, mint az újévi fogadalmak? Kérdőívünkben arra vagyunk kíváncsiak, hogy ön mennyit tesz azért, hogy elkerüljük a klímakatasztrófát, és mit tud a témáról. Tudta például, hogy már a befektetéseinkben is figyelembe vehetjük ezt a tényezőt, így pénzt is csinálhatunk a zöld szemléletből?


Sokasodnak a klímaváltozás egyértelmű jelei, gondoljunk csak Grönlandra, ahol több száz tonnányi jég olvadt fel a hirtelen hőmérséklet-emelkedéstől, a vízhiánnyal küzdő Indiára, vagy épp az erdőtüzektől szenvedő Szibériára, vagy a lángokban álló amazonasi esőerdőkre. A kutatók szerint már rég észbe kellett volna kapnunk, és ha nem teszünk a változásért, pár évtized múlva valóra válhat az, amit eddig csak világvégéről szóló filmekben láthattunk.

A legjelentősebb változást az hozná, ha a legnagyobb globális vállalatok számára előírás lenne, hogy fenntarthatóbb módon állítsák elő és szállítsák termékeiket, ugyanakkor az egyéni felelősséget sem szabad figyelmen kívül hagyni. Gondoljunk csak bele: több mint hét milliárdan élünk a bolygón, így az energiafogyasztástól kezdve, a közlekedési eszközökön át a termékekig, amiket vásárolunk, minden hatással van a környezetünkre.

A klímaváltozás okai mellett rengeteg szó esik a műanyagok használatról is, és nem véletlenül, hiszen valóban óriási problémát és nem kevés szenvedést okozunk vele az élővilágnak.
De említhetnénk az étkezési szokásainkat is, amelyek szintén hozzájárulhatnak a bolygó energiatartalékainak kiszipolyozásához és a környezetszennyezéshez is.
Például a nagyüzemi állattenyésztés ökolábnyoma több, mint a légi, vízi és szárazföldi közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátás együttesen.

Nem állítjuk, hogy könnyű a mindennapi rutinon drasztikusan változtatni, de mindezt a saját magunk, illetve a következő generációk élhető jövője érdekében tesszük. Ön mennyire tartja fontosnak ezeket a kérdéseket és mennyire él környezettudatosan? Töltse ki a tesztünket, és kiderül.

Az eredményeket hamarosan közzétesszük egy kiértékelő cikkben.

? 1. Fontosnak tartja-e a környezetvédelmet?
? 2. Ön szerint ki a leginkább felelős a környezetvédelmi problémákért?
? 3. Ön mennyire fél a klímaváltozástól?
? 4. Miben nyilvánul meg a fenntarthatóság az életvitelében? (Több válasz is megjelölhető!)
? 5. Mit tesz a műanyag-felhasználás csökkentése érdekében?
? 6. Az otthon is alkalmazható „környezetvédő” megoldások közül jelölje meg azokat, amelyekre ön is odafigyel! (többet is megjelölhet)
? 7. Melyik fogalom jelentését ismeri? (többet is bejelölhet)
? 8. Milyen megújuló energiát használ, vagy melyiket lenne hajlandó kipróbálni a jövőben? (többet is megjelölhet)
? 9. Van tudomása arról, hogy lakóhelyén létezik-e környezetvédelmi, természetvédelmi szervezet?
? 10. Ha lehetősége lenne rá, előnyben részesítene, illetve választana-e olyan befektetési formát vagy pénzügyi terméket, amely a környezeti fenntarthatóságot is figyelembe veszi?
? 11. Fektetne környezettudatos vállalat által kibocsátott értékpapírba?
? 12. Milyen további szempontok alapján döntene egyes értékpapírok mellett? (többet is jelölhet)
? Az ön neme
? Az ön kora

A cikket a Brand & Content készítette az Alteo megbízásából, nem az Index szerkesztősége.
Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.