Lézeres látásjavításon gondolkodik? Kérdőívünk segíthet a döntésben!

shutterstock 693307990
2021.06.02. 00:01

Ha nem látunk jól, nem tudjuk megfelelően végezni a munkánkat, nem vezetünk biztonságosan, de a sportolást, a kikapcsolódást is nehéz tökéletesen élvezni. Látásunk javításának bevett módja a szemüveg, illetve a kontaktlencse felírása és viselése. A fejlődés nem állt meg; a legújabb technológiákat alkalmazó, fájdalommentes lézeres szemműtétek már évtizedek óta lehetővé teszik, hogy aki szeretne, megszabadulhasson a macerás szemüveg- vagy kontaktlencse-viseléstől. Ezúttal arra vállalkozunk, hogy a Focus Medical Lézeres Látásjavító Központ segítségével felmérjük az Index-olvasók látáskorrekciós szokásait, illetve azt is, hogy az olvasók körében mennyire népszerűek a lézeres látásjavítás alternatívái.



Aki felejtette már otthon a szemüvegét, esetleg kiesett a kontaktlencséje, az tudja, milyen kellemetlen tud lenni, amikor nem ismeri fel az utcán az ismerőseit, csak hunyorogva tudja elolvasni, hányas busz érkezik. A legtöbb sportág esetében az aktív mozgás szemüvegben nagyon zavaró, néha kifejezetten balesetveszélyes, ezért gyakran kontaktlencsét használnak. A szükséges tisztító- és tárolófolyadékot vagy az új lencséket azonban mindig magukkal kell vinni, a cseréhez pedig tökéletesen tiszta kezekre és megfelelő higiéniai körülményekre van szükség. A vezetés szintén egy olyan terület, ahol a biztonság alapfeltétele a tökéletes látás, különösen szürkületben és sötétben.


Egyre többen gondolkoznak azon, hogy lézeres látáskorrekcióval oldják meg a szemüvegviselés okozta problémákat. Ugyanakkor a növekvő igények ellenére a technológia mai fejlettsége mellett sem lehetséges mindenkin elvégezni a beavatkozást. Van, aki anatómiai okokból, vagy valamilyen betegség miatt nem alkalmas a beavatkozásra, és van, akinek az életkora jelent akadályt. A cikk végén levő kérdőív segítségével, válaszainak kiértékelése után átfogóbb képet kaphat arról, hogy a szemüveges Index-olvasók mekkora hányada lehet alkalmas a lézeres látásjavításra.


Meg lehet szabadulni a szemüvegtől és a kontaktlencsétől


A lézeres látásjavító kezelések előnye, hogy az elért korrekció egy életre szól– amennyiben alkalmasak vagyunk rá. Az ilyen típusú szemműtétek technológiája rengeteget fejlődött az utóbbi évtizedekben; a fájdalommentes beavatkozások egyre kíméletesebbek és gyorsabbak, a legtöbb esetben csak néhány lélegzetvételnyi ideig tartanak. Az eljárás utáni regeneráció is nagyon rövid, akár már másnap vissza lehet térni a napi rutinunkhoz. Az sem elhanyagolható eredmény, hogy előfordul 200 százalékos látásélesség is, vagyis jobban láthatunk a beavatkozás után, mint ahogy korábban szemüveggel.


Az életkor és az életmód is befolyásolja, hogy melyik szemműtét az ideális


Azt, hogy kinek melyik beavatkozás a legmegfelelőbb, leginkább az anatómiai jellemzők, az egészségi állapot, illetve az életkor és az életmód dönti el.


Az extrém sportolók így az aktív életet élők számára különösen fontos, hogy a lehető legrövidebb legyen a regenerációs idő. Így nem kell szünetet tartani sem a munkában, sem az aktív tevékenységekben. Számukra ideális lehet a legújabb kezelés, a Visumax ReLEx SMILE, amelynek során a korábban két lépésben, és kétféle lézerrel végzett beavatkozás egyetlen fázisban, egyetlen lézerrel megoldható. Már a beavatkozás napján le lehet ülni a laptop elé, másnap autót vezetni, a harmadik napon pedig a smink is megengedett. Ezt az eljárást az elmúlt években több mint 4 millióan választották már világszerte.


A tűéles látást a kétlézeres beavatkozások is garantálják. Létezik olyan kezelés, amelyet kifejezetten a fiatalabb korosztály fiziológiai jellemzőire optimalizáltak, illetve árban is kedvezőbb, ilyen a CrystalFEMTO vagy VISUMAX eljárás. A VISUMAX eljárás nagyon kíméletes a szemhez, a lézerberendezés ugyanis úgy végzi el a fénytörési hibák korrekciójához szükséges lebenykialakítást, hogy egyáltalán nem változtatja meg a szaruhártya görbületét, hanem annak természetes íve mentén halad. Mindezt olyan pontossággal végzi, amelyre a korábbi lézerek nem voltak képesek, és a kezelési idő is rövidebb.


A 40-50 éveseknél, akiknél a szem alkalmazkodóképessége már csökken, más típusú beavatkozás az ideális, ez a VISUMAX HD nevű eljárás, mely nemcsak a tűéles távoli látást, de egy kisebb fokú javulást is eredményez a közeli látásban, és elsősorban monitor-távolságra. A kezeléssel elért eredmények alapján elmondható, hogy előfordul 200 százalékos látásjavulás is.


Megint más típusú szemműtét, a VISUMAX LBV, vagy más néven olvasószemüveg-kezelés az ideális az 50-65 éves korosztály számára. Nekik már az olvasószemüveg problémájával is meg kell küzdeniük, ám ezen műtétet követően a páciensek nemcsak távolra látnak élesen, hanem középtávolságra és közelre is. Ez megoldást jelenthet arra, hogy vezetés közben a távoli eseményeket és a műszerfalat is jól lássák, el tudják olvasni a távoli feliratokat, és hogy az étlap apró betűi se jelentsenek gondot egy étteremben.


Azoknál, akik nem alkalmasak a teljes megoldást nyújtó olvasószemüveg-kezelésre, a korábban említett beavatkozás (VISUMAX HD) végezhető el, amely távolra és középtávolságra biztosít jó látásélességet.


Ahogy már említettük, az hogy éppen melyik típusú szemműtét a legmegfelelőbb, azt az anatómiai jellemzők, a dioptriák és az életkor határozza meg, de a végső döntést mindig a szakorvosi vizsgálat adja meg, hiszen a szemműtétre való alkalmasságot a páciens meglevő egyéb betegségei is jelentős mértékben befolyásolják – feltáró kérdőívünkben ezekre is rákérdezünk.


A különböző látáskorrekciós megoldásokkal, illetve a lézeres szemműtéttel kapcsolatos vélemények összesített eredményeit egy későbbi cikkünkben mutatjuk be. Érdemes majd azt is elolvasni, mert abból részletesen ki fog derülni - többek között az is -, hogy mely tényezők megléte akadályozhatja meg a lézeres szemműtét elvégzését, valamint az is, hogy az Index-olvasóit mennyire zavarja a szemüvegük.


Problémát okoz a szemüvegviselés? Tisztában van a dioptriáival? Vannak szemműtétet kizáró tényezők az Ön esetében? Töltse ki kérdőívünket!

? Melyik állítás igaz Önre?
? Melyeket tapasztalta már az alábbi látásproblémák közül? (Többet is megjelölhet.)
? Ha hord szemüveget vagy kontaktlencsét, annak milyen dioptriája van? Ha a két szeme dioptriájában különbség van, akkor kérjük, a nagyobbat jelölje meg!
? A felsorolt egészségügyi problémák közül fennáll-e bármelyik az Ön esetében? (Amennyiben egyik sem igaz Önre, ne jelöljön meg választ.)
? Volt-e már valamilyen komolyabb szemészeti műtétje?
? Szokta-e száraznak érezni a szemét (szúró, viszkető érzés)?
? Romlott-e a látása az elmúlt egy évben?
? Amennyiben látáshibája van, miben zavarja a leginkább? (Több válasz is lehetséges!)
* Egy 1-5-ig terjedő skálán mennyire zavarja, ha…
? A szemüvege összekarcolódik, piszkos lesz
? Nem találja a szemüvegét, nem emlékszik, hová tette
? Kontaktlencsét kell cserélnie
? Időnként új szemüvegre van szüksége
? Szemüveg / kontaktlencse nélkül alig lát valamit
? Mikor járt utoljára szemészeti vizsgálaton?
? Ha volt vizsgálaton, miért ment el?
? Gondolt-e már arra, hogy lézeres látáskorrekciót végeztet?
? Mennyi időre tudna kiesni a napi rutintevékenységeiből (pl. munkából), ha a lézeres szemműtét után pihentetnie kellene a szemét?
? Mennyi időre tudná feladni az edzési rutinját, ha a lézeres szemműtét után pihentetnie kellene a szemét?
? Kérjük, adja meg életkorát:
? Kérjük, adja meg a nemét:
? Kérjük, adja meg a legmagasabb iskolai végzettségét:

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a Focus Medical megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.