Fogadjunk, hogy eddig rosszul készítette a kávét!

delonghi heima 028
2021.12.06. 00:10
Hideg csapvízzel tölti fel a kotyogóst? Forrásban levő vizet tölt a french pressbe? Egyszerre megőröl egy hétre való kávébabot? Egy profit kérdeztünk meg, melyek a leggyakoribb rossz beidegződések az otthoni kávékészítésnél, és arról is kifaggattuk, kinek való a kotyogós, kinek a filteres kávé, és kinek a tejhabosítóval és mindenféle extrával ellátott automata kávégép. Készüljön fel, most alaposan összezavarjuk!

A kotyogós kávéfőzők kora óta már nem kell szakértelem ahhoz, hogy otthon is minőségi presszók készüljenek. Az, hogy milyen kávékészítő eszközt vagy főzési technológiát részesítünk előnyben, sok mindentől függ. Számít az ízlésünk, hogy tejjel isszuk-e a kávét, és az sem mindegy, mennyi időt tudunk szánni a kávé elkészítésére. Van, akinek a kotyogós hangja hozzátartozik a reggeli rituáléhoz, mások azt értékelik, ha egyetlen gombnyomással elkészül az ütős presszójuk, vagy a habos tejeskávéjuk. Bármelyik módszert és eszközt is választjuk, bizonyos szabályok és trükkök sokat segítenek abban, hogy igazán finom, minőségi italokkal induljon a napunk.

Csapvíz helyett szűrt víz

„Hatalmas minőségi ugrást érhetünk el, ha csapvíz helyett szűrt vizet használunk a kávéfőzéshez. Az ásványvíz sem jó választás, mert az ásványi anyagok miatt kevésbé érezzük a kávé ízét” – mondja Tuboly Fanni barista.

A különbség egyértelmű lenne, ha megkóstolnánk egy olyan kávét, ami csapvízzel készült, és egy olyat, ami szűrt vízzel. „A csapvízzel készült kávénál csak az alap ízeket, egy kis édes és egy kis keserű ízt éreznénk, míg ha szűrt vízzel készítünk el egy kávét, akkor a világosra pörkölt kávébab esetén gyümölcsös, a sötétebb pörkölésnél pedig a kakaósabb ízjegyekkel találkozhatunk” – teszi hozzá a barista. „Mi általában egy vízszűrő kancsót szoktunk javasolni, az a legolcsóbb megoldás. A szűrt víz ráadásul a kávéfőzők és a kávégépek élettartamát is meghosszabbítja.”

Frissen őrölt kávé

Macerás, de megéri: ha frissen őrölt kávéból készül az ital, sokkal finomabb lesz.

A kávé halála a „kiszellőzés”, vagyis az aromák elvesztése.

„Valószínűleg mindenkinek ismerős a szituáció: a frissen vásárolt őrölt kávéból készített első ital mennyei, de ahogy telik az idő, gyengülnek az ízek. Ez akkor tűnik fel igazán, amikor új csomagot bontunk ki. Ezért célszerű közvetlenül a kávéfőzés előtt őrölni a kávébabot, és csak annyit, amennyire akkor szükségünk van” – magyarázza Tuboly Fanni.

Azt, hogy milyen durvára őröljük a kávét, attól függ, milyen eszközzel készítjük el. A különböző méretű szemcséknek eltérő nagyságú a felülete, ez pedig különféle mértékű kioldódást eredményez. A legfinomabb szemcse a presszókávéhoz és a török kávéhoz kell, a filterkávéknál, a french pressnél és a kotyogósnál azonban a nagyobb a méret a befutó, mert nyomás híján sokkal több ideig tart, hogy kioldódjanak a kávészemekből az ízek és az aromák.

Kotyogós: hideg helyett forró vízzel

Az igazi rajongók és a korán kelők akár csukott szemmel is lefőzik reggel a kávéjukat, környezetük pedig jól tudja, hogy nem is érdemes kommunikálni velük, amíg ez nem történik meg. A kotyogós használata egyszerűnek tűnik, mégis több olyan fázis van, ahol a legtöbben helytelenül járnak el.

shutterstock 1998710219

„A főzés során a kávé 100 fokos vízzel érintkezik, ezért minden kotyogósban készült kávé egy kicsit égettebb, kesernyésebb ízt kap”

– magyarázza a barista.

„Egy sötétebb pörkölésű kávéban ezek az ízjegyek egyébként is megtalálhatók, ezért ez a technológia maximum egy kicsit rá fog erősíteni ezekre az ízjegyekre. Egy közepes, világos pörkölésnél azonban furcsa lesz, hogy a kávé egy nagyon jellegzetes, égettebb, kesernyésebb utóízt kap.”

Ezt a kesernyés ízt eltüntetni ugyan nem lehet teljesen, de enyhíteni lehet, ha nem hideg, hanem forró vizet öntünk a kotyogós aljába. Ha hideg vizet használunk, akkor az már felforralt állapotban találkozik a kávéőrleménnyel, és ez olyan, mintha égetni kezdenénk az őrleményt. Ha forró vizet teszünk a kávéfőző aljába, az nagyon gyorsan eléri a megfelelő hőfokot, a kivonatolás hamarabb elkezdődik, így az égetési folyamat sokkal kevesebb ideig fog tartani, mivel nem érintkezik hosszan a száraz őrlemény a forró eszközzel.

Egy másik trükk, amit a szakember javasol, hogy az őrölt kávét ne nyomkodjuk le, és tömörítsük össze, csak addig töltsük meg a szűrőt, amíg az őrlemény kényelmesen belefér, különben elősegítjük, hogy az őrlemény megégjen.

A kotyogósok nyomás nélkül főzik a kávét, ezért otthoni körülmények között le kell mondanunk a kávézókban készült presszókon képződő crema rétegről

– kivéve, ha Bialetti Brikkával főzzük a feketét. A speciális nyomásszabályozó szelepnek köszönhetően kialakul a nyomás, és a sötétebb pörkölésű kávék esetében egy vékony crema is van a kávé tetején – teszi hozzá a barista.

French press: az sem jó, ha túl forró, és az sem, ha nem elég forró a víz

A módszer egyszerű – a forró vízzel felöntött kávészemcséket kiszűrjük, amikor lefelé nyomjuk a dugattyút –, de a tökéletes kávé elkészítéséhez jó néhány dologra oda kell figyelni. Itt a kulcs a hőmérséklet, a szemcseméret és az idő.

A french presshez durvábbra őrölt kávét érdemes használni (ha finomabb őrleményünk van, akkor az áztatási időt kell csökkenteni), az őrleményre pedig 96 fokos vizet kell önteni, mert a forrásban levő víz égett ízű kávét, a nem kellően forró víz pedig vizes italt eredményez. A profik közepes vagy világos pörkölésű kávét használnak, és a folyamat elején meleg vízzel átöblítik az eszközt, hogy felmelegítsék a falát. Erre azért van szükség, hogy ne hűljön le a főzővíz amikor az eszközbe kerül. Miután megtöltötték a french presst, átkavarják a kávét, és pontosan 4 percet várnak a dugattyú lenyomásáig.

Tuboly Fanni szerint arra kell nagyon figyelni, hogy a dugattyú nem zár hermetikusan, ezért célszerű a kávét áttölteni egy másik edénybe. Különben tovább fog oldódni, és egy idő után egyre keserűbb lesz. 

Automata kávégépek: itt nem lehet hibázni

A legújabb automata kávégépek képesek kiküszöbölni a fent említett hibákat. Frissen darált kávával dolgoznak, szabályozzák a kávé és a víz adagolását, beállítják a hőmérsékletet, így az otthon készített kávé is olyan lesz, mintha egy profi barista tenné elénk a kedvenc kávézónkban.

delonghi heima 013

A Delonghi bizonyos kávégépei egyetlen gombnyomásra elkészítik a crema réteggel megkoronázott erős presszót, a cortadót, a hosszúkávét. Azokon a gépeken, amelyek tejet is tudnak gőzölni, beállíthatjuk a tejhab mennyiségét, és kezdődhet a reggel egy jó vastag habos cappuccinóval vagy tejeskávéval, így nem kell külön tejet melegíteni, gőzölni, majd az edényeket külön elmosni. Az automata kávéfőzők különösen praktikusak akkor, amikor a családban mindenki másféle kávét szeret, és a reggeli rohanásban nincs idő külön elkészíteni ezeket. És az sem utolsó szempont, hogy ezek a kávégépek a takarítást tekintve is felhasználóbarátok, könnyen szét lehet szedni őket, a rendszer pedig egy gombnyomásra kitisztítja a tejhabosítót.

Melyiket mikor?

A különféle kávéfőzési eljárásokkal, technológiákkal készülő italokat nincs értelme összehasonlítani. Hogy melyiket alkalmazzuk, az függ az alkalomtól, a kedvenc ízvilágunktól és persze attól is, hogy mennyi időnk van a procedúrára. Mert egy jó kotyogós vagy french press elkészítése időigényes, ha magunk mérjük ki és őröljük frissen a kávét, és a megfelelő hőmérsékletre is odafigyelünk.

„A kotyogóst azoknak ajánlanám, akik a klasszikusabb ízeket szeretik, a french press-t pedig azoknak, akik egy lazább filter kávét szeretnének inni, amit hosszabban elkortyolgatnak, és lágyabb ízekre vágynak. Ők kipróbálhatnak más filteres kávékészítő eszközöket is, mint például a V60-at, az aeropress-t, a Chemexet stb”

– javasolja a barista.

delonghi heima 031

„A beépített őrlős kávégépek, mint például a Delonghikészülékei azok számára ideálisak, akik nagyon gyorsan szeretnének jó kávét inni. Akik nem szeretnének várni, nem akarnak macerás eljárásokkal foglalkozni, hanem tényleg azt szeretnék, hogy reggel, szinte egy percen belül ott legyen a kész italuk” – teszi hozzá Tuboly Fanni.

 

A DeLonghi „okos” kávégépei huszonegyféle kávéitalt tudnak lefőzni egyetlen gombnyomásra, ezeket a 4.3'' színes érintőképernyős TFT kijelzőn lehet kiválasztani. A Coffee Link App segítségével a kedvenc italainkat előre sorolhatjuk, így a kávénk keresgélés nélkül, egy gombnyomással elkészülhet. A Bean Adapt technológiának köszönhetően a gép a kávébab fajtának megfelelő őrlőbeállítást alkalmazza. A Thermoblock rendszer garantálja a főzési ciklus és a gőzgenerálás során az optimális hőmérsékletet, így a kávé mindig a megfelelő hőfokon kerül a csészébe. A LatteCrema rendszer gondoskodik arról, hogy a kávé krémes, sűrű, hosszan tartó tejhabot kapjon, éppen úgy, mintha egy kávézó baristája készítette volna el az italt.

BRAND & CONTENT Brand & Content

A cikket a Brand & Content készítette a  DeLonghi megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.