A történelem meghatározó tűzesetei, melyek átformálták a világunkat

1920px-Chicago in Flames by Currier & Ives, 1871 (cropped)
A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.
2022.05.04. 00:04

A tűz pusztítása városokat, felbecsülhetetlen értékű kulturális emlékeket, otthonokat tett a földdel egyenlővé. Ezeknek egy része természeti katasztrófa eredménye, de sok esetben az emberi felelőtlenség következménye volt. Visszamentünk az ókorig, hogy összegyűjtsük, milyen körülmények vezettek ahhoz, hogy a tűz martalékává vált megszámlálhatatlanul sok épület és erdő.

Mulasztások, balesetek és a globális felmelegedés ma is rengeteg tűzesetet okoz. Ilyen a közelmúltból az amazóniai őserdő vagy az ausztrál erdőtűz, a párizsi Notre-Dame leégése vagy az athéni tűzvész.

A történelem során – ahogy ma is – mindennaposak voltak a kisebb-nagyobb tűzesetek, de ikonikus városok is elpusztultak az akár több napig tartó tűzvészek során, mert sokkal kevesebb lehetőség állt a tüzet megfékezők rendelkezésére, nem voltak szervezett tűzoltóságok, kevesebb volt a szabályozás és a biztonsági intézkedések is hiányoztak, ezért nagyobb, halálosabb tűzkatasztrófák is történtek a mostaniaknál. De olyan menthetetlen esetek is történtek, mint a meteor-becsapódás.

A hazai tűzesetekkel és a magyar tűzoltóság fejldődésével kapcsolatos nagyképes cikkünk itt olvasható.

(Borítókép: A nagy  chicagói tűzvész, Wikipedia / Currier and Ives litográfiája)

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.