XIII. kerület, a generációk otthona

KSZ 315384 TZ 20240320 0186-150
2024.04.03. 00:04
Budapest XIII. kerülete a főváros talán egyik leghíresebb városrésze. Itt található az ikonikus Szent István park, a Lehel piac, a híres Pozsonyi út, a Jászai Mari tér, valamint a Margit és Árpád hidak közötti Duna-parti szakasz. De a kerületnek vannak olyan – talán kevésbé ismert – rejtett értékei és kincsei is, amelyekről csak a helyiek tudnak. De miért szeretik a XIII. kerületet ennyire az itt élők? Nagyképes anyagunkban a városrész titkos szépségeit járjuk körbe.

A XIII. kerület területének 120 ezer lakosa miatt Budapest negyedik, az ország tizenegyedik legnépesebb közigazgatási egysége. Egyik oldalát a Duna határolja, így felszínét annak tevékenysége alakította ki, földrajzilag a pesti homoksíkságon terül el, a föld mélyén bő vizű hőforrások rejlenek. Már az ókortól lakott, előbb vélhetően kelták, majd rómaiak éltek itt. Fontos dunai átkelőhely, ezáltal kereskedelmi központ is volt. A középkorban főként hajósok, révészek és halászok lakták. Később majorságok és városi kertek épültek itt, a 19. században pedig horgászni és kirándulni jártak ide a környék lakói.

A nem csekély történelmi háttér mellett a XIII. kerület Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része, hiszen az elmúlt évtizedekben szinte teljesen átalakult: intézmények, kereskedelmi és szolgáltató cégek, multinacionális nagyvállalatok települtek ide. A kiváló lokáció, a jó közlekedés, az ingatlan-, a bölcsődei és óvodafejlesztéseknek, valamint a parkosításnak és a zöld területek nagyságának köszönhetően pedig nemcsak sok új lakó költözött ide, hanem vannak bőven olyan családok is, akik generációk óta lakják a kerületet. Ezen túl igen jellemző, hogy az itt élők otthonváltás esetén is ragaszkodnak a tizenháromhoz. A fenti racionális okokon túl, mi lehet ennek az oka? Nos, kétségkívül az, hogy a XIII. kerületben lakni életérzés. A Lehel piac kínálatával, emlékezetes hangulatával még azok számára is meghatározó, akik nem a kerületben vagy a fővárosban élnek. A Duna közelsége mindig lehetőséget ad egy folyóparti sétára, közel a Margit-sziget, a Városliget, a Hősök tere, a Westend bevásárlóközpont. A Pozsonyi út egyedi hangulata és megannyi kávézója, étterme, cukrászdája és péksége szintén különleges ékszere a kerületnek. De milyen kincsek rejlenek még a mélyben, amit csak azok ismernek, akik itt élnek? Miért ragaszkodnak ennyire a helyiek a kerületükhöz? Mutatjuk!

 

A XIII. kerület tehát nem véletlenül Budapest egyik legnépesebb, legismertebb és legnépszerűbb kerülete. Ezért is választotta a LIVING lakóingatlan-fejlesztő több sikeres projektjének otthonául.

A LIVING lakóparkok minőségi alapanyagokkal és szakértelemmel, hosszú távra tervezve kerülnek kialakításra. A fejlesztő tudatos lokációválasztással, fenntartható fejlesztésekkel minimalizálja a környezeti és közlekedési terhelést, jó ár-érték arányú beruházásaival örök értéket teremt, szem előtt tartva egyik fő célját: a LIVING lakástulajdonosok életminőségének javítását.

(Borítókép: Tuba Zoltán/kepszerk.hu)

A cikket a Dialogue Creatives készítette, a LIVING megbízásából, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben, ha üzenne nekünk, ezen a címen elér minket.