Miklós
-5 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Virtuális valósággal a demencia ellen

telekom cover
2017.09.04. 13:22
A világszerte tízmilliókat és Magyarországon is százezreket érintő, az emlékezet, a tájékozódási képesség fokozatos elvesztésével járó betegségtípus elleni küzdelmet segíti a Telekom virtuális valóságon alapuló mobiljátéka.

A Deutsche Telekom valamennyi európai vállalata, köztük a Magyar Telekom is bevezette a világ első olyan VR játékát, amely segíthet a kutatóknak felvenni a harcot a demencia ellen. A ‘Sea Hero Quest' VR a virtuális valóságon alapuló játékokban rejlő lehetőségeket törekszik kiaknázni a demenciakutatás terén.

A Telekom tavaly indította el „Sea Hero Quest” mobiljátékát, amelyet világszerte közel 3 millióan töltöttek le. Az általuk biztosított adatok több mint 12 ezer év laboratóriumi kutatás volumenének felel meg. Így létrejött az első viszonyítási alap az emberi térbeli tájékozódás terén, és az eddigi legátfogóbb demenciakutatási projektet valósította meg.

A Sea Hero Quest VR lehetővé teszi a kutatók számára, hogy összevessék az adatokat a Sea Hero Quest mobil app segítségével összegyűjtött adatokkal. Reményeik szerint a mobil alkalmazás által generált adatbázisra építve, a legkorszerűbb VR technológia alkalmazásával jobban megérthetik az emberi térbeli tájékozódás mechanizmusát. Korábban a Sea Hero Quest mobilalkalmazással gyűjtött adatokból 22.5° pontossággal lehetett megállapítani, hogy a játékos milyen irányba fordul, míg a Sea Hero Quest VR környezetében ez 1.5°-ra szűkíthető le, így a kutatók tizenötször pontosabb navigációs adatokkal dolgozhatnak.

Ha valaki mindössze 2 percig játszik a Sea Hero Quest VR játékkal – a mobiljátékhoz hasonlóan –, 5 órányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál.

A Sea Hero Quest játék által begyűjtött anonimizált adatokat egy biztonságos szerveren tárolják Németországban, majd ezeket a UCL / UEA csapata elemzi. Az adatok elemzéséből nyert első eredményeket San Diegoban a Neuroscience konferencián mutatták be 2016-ban, és folynak a kísérletek a játék klinikai környezetben történő alkalmazására is.

A projektet a Deutsche Telekom indította útjára, a londoni University College, és az East Anglia Egyetem és az Alzheimer's Research partneri támogatásával. A játékot a Glitchers független játéktervezőivel együttműködésben fejlesztették.

A Hero Quest VR a Samsung Gear VR platformján működik, és 2017. augusztus 29-től ingyenesen elérhető az Oculus mobilplatformon. A Sea Hero Quest mobilalkalmazás ingyenesen tölthető le az App Store-ból vagy a Google Play-ből.

A VR játék szeptember 4. hétfőtől a következő hazai helyszíneken próbálható ki:

  • Telekom üzletek: Budapest Westend Bevásárlóközpont, Miskolc belváros, Pécs Árkád Bevásárlóközpont, Székesfehérvár Alba Bevásárlóközpont (nyitvatartási napokon 10.00 – 18.00)
  • InGame kávézó
Brand & Content Brand & Content
A cikket a Brand & Content készítette a Telekom támogatásával, nem az Index szerkesztősége. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashat részletesebben.