2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Felmentették Mónus Áront

2004.01.08. 15:53
Felmentette a közösség elleni izgatás vádja alól Mónus Áront a hódmezővásárhelyi bíróság. A döntés okáról még nincs információ, az ítélet nem jogerős. Mónus további ügyeiről, a Mein Kampf és a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című művek kiadásáról még folyik per a Fővárosi Bíróságon.
A Hódmezővásárhelyi Városi Bíróság nem jogerősen felmentette a közösség elleni izgatás vádja alól Mónus Áront, Az izraeli politikát megalapozó mítoszok című könyv fordítóját - közölte az MTI-vel a bíróság elnöke csütörtökön.

Az indoklás még nem ismert

A Hódmezővásárhelyi Városi Ügyészség vádja szerint az alföldi városban élő Mónus Áron fordította magyar nyelvre és terjesztette Roger Garaudy francia író, filozófus Az izraeli politikát megalapozó mítoszok című munkáját - mondta el a szerdán hozott bírósági döntéssel kapcsolatban az elnök.

Párizsban elítélték a mű szerzőjét
Roger Garaudy 1996-ban saját kiadásban megjelentetett könyve annak idején nagy botrány váltott ki. Két évvel később egy párizsi bíróság - az emberiség ellen elkövetett bűntett tagadása, faji rágalmazás és fajgyűlölet szítása miatt - 120 ezer frank büntetésre ítélte a szerzőt, majd ezt 9 hónap felfüggesztett börtönre és 160 ezer frankos (kb. 6,4 millió forint) pénzbírságra súlyosbították.
A vádirat szerint Mónus Áron előszót írt a könyvhöz, amelyben "a magyarországi zsidó vallású csoport tagjai ellen gyűlöletre uszító megjegyzések szerepelnek".

Az első fokon hozott ítélet nem jogerős, mert az ügyész háromnapos gondolkodási időt kért - tudatta a bíróság elnöke.

A felmentés okáról az elnök még nem tudott beszámolni, mert az ítélet írásbeli indoklása csak a jövő hét keddjére készül el.

A Mazsihisz csalódott Mádlban

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója az MTI megkeresésére telefonon elmondta: Mónus Áron felmentése "megint egy példa rá, hogy bizony nagyon kellene (...)" a gyűlöletbeszéd büntethetőségét biztosító büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása. A Mazsihisz korábban jelezte, csalódással értesült arról, hogy Mádl Ferenc köztársasági elnök december 22-én előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól a Btk. gyűlöletbeszéddel kapcsolatos módosítása ügyében.

Mónus többi ügyei

Mónus Áront már többször perelték könyvkiadás miatt: 2002 októberében a Fővárosi Bíróságon büntetőpert indítottak Mónus és társai ellen, akik kiadták és terjesztették a Cion bölcseinek jegyzőkönyve című, a zsidóság elleni gyűlöletre uszító szellemiségű könyvet. Mónus a könyvhöz előszót is írt, amely megtéveszthette az olvasót.

Akkor ehhez az ügyhöz csatolták az 1996-os Mein Kampf kiadását is. Mónus ugyanis jogosulatlanul használta fel saját kiadásához Adolf Hitler lefordított szövegét, annak ugyanis jogtulajdonosa egyrészt a bajor állam, valamint a magyar műfordítók jogutódjai is.

A per folyamán 2003 márciusán elrendelték Mónus Áron elmeszakértői vizsgálatát, mivel a vádlott nem működött együtt a bírósággal, a kérdésekre nem felelt, ezért beszámíthatóságát vizsgálták. Mónus később közleményben tudatta, hogy egészségesnek bizonyult, bár előtte nem akart elmenni a vizsgálatra.

A Fővárosi Bíróságon folyó ügy következő tárgyalására várhatóan január 19-én kerül sor, döntés akkor még nem lesz - tájékoztatta az Indexet Albert Viktor szóvivő.