Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Orbán nem kér bocsánatot

2007.02.27. 23:26
Az ellenzéki vezető kitart amellett, hogy politikai utasításra volt brutális a rendőrség október 23-án. Ezért a kijelentéséért a rendészeti minisztérium korábban perrel fenyegette meg a Fidesz elnökét, ha három napon belül nem vonja vissza.

Orbán Viktor nem kér bocsánatot Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztertől, amiért azzal vádolta meg a rendőrséget, hogy politikai utasításra cselekedett, hangzott el a Tv2 Tények című műsorában kedden este.

A kereskedelmi csatorna a Fidesz elnökével készített, kedden éjjel sugárzandó interjúból közölt részleteket.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium három napon belüli bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort, amiért azt állította, hogy október 23-án a rendőrség politikai parancsra cselekedett.

Orbán Viktor megismételte korábbi kijelentését: "az a véleményem, hogy Magyarországon 2006. október 23-án a rendőrség politikai nyomásra és utasításra hajtott végre saját polgáraival szemben brutális rendőri akciókat".

Orbán az árpádsávról

A pártelnök szerint az előre hozott választások jelentik a megoldást Magyarország bajaira, és arról is beszélt, hogy nem azért rendezik március 15-ei megemlékezésüket az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, mert október 23-án ott emeltek barikádot a tüntetők, hanem mert ez a helyszín van legközelebb a Petőfi szoborhoz.

A Fidesz nagygyűlésein is megjelenő árpádsávos zászlókról Orbán Viktor azt mondta: "az nem nyilas zászló, ez egy tévedés. A nyilas zászló az úgy festett, hogy az árpádsávos zászlóba nyilas keresztet rajzoltak".

"Ilyen zászlót én nem látok ma a magyar köztereken, ami nagyon helyes, mert egyébként szerintem ez bűncselekmény volna, önkényuralmi jelképet szimbolizálna" - tette hozzá.

Nem merítették ki a demokrácia eszközeit

"A demokrácia keretein belüli megoldásokat keresünk, még most is, amikor meggyőződésem szerint Magyarországon már nincsen demokrácia. (...) Azt gondolom, hogy nekünk továbbra is a demokratikus eszközöket kell használnunk, és nem merítettük ki ezeknek a lehetőségeit" - mondta a Fidesz elnöke azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz az elmúlt időszak politikáját úgy építette fel, lehetőséget adjanak a kormánypártoknak Gyurcsány Ferenc leváltására.

A minisztérium részéről egyelőre nem nyilatkozott senki.