Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Orbán nem kér bocsánatot

2007.02.27. 23:26
Az ellenzéki vezető kitart amellett, hogy politikai utasításra volt brutális a rendőrség október 23-án. Ezért a kijelentéséért a rendészeti minisztérium korábban perrel fenyegette meg a Fidesz elnökét, ha három napon belül nem vonja vissza.

Orbán Viktor nem kér bocsánatot Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztertől, amiért azzal vádolta meg a rendőrséget, hogy politikai utasításra cselekedett, hangzott el a Tv2 Tények című műsorában kedden este.

A kereskedelmi csatorna a Fidesz elnökével készített, kedden éjjel sugárzandó interjúból közölt részleteket.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium három napon belüli bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort, amiért azt állította, hogy október 23-án a rendőrség politikai parancsra cselekedett.

Orbán Viktor megismételte korábbi kijelentését: "az a véleményem, hogy Magyarországon 2006. október 23-án a rendőrség politikai nyomásra és utasításra hajtott végre saját polgáraival szemben brutális rendőri akciókat".

Orbán az árpádsávról

A pártelnök szerint az előre hozott választások jelentik a megoldást Magyarország bajaira, és arról is beszélt, hogy nem azért rendezik március 15-ei megemlékezésüket az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, mert október 23-án ott emeltek barikádot a tüntetők, hanem mert ez a helyszín van legközelebb a Petőfi szoborhoz.

A Fidesz nagygyűlésein is megjelenő árpádsávos zászlókról Orbán Viktor azt mondta: "az nem nyilas zászló, ez egy tévedés. A nyilas zászló az úgy festett, hogy az árpádsávos zászlóba nyilas keresztet rajzoltak".

"Ilyen zászlót én nem látok ma a magyar köztereken, ami nagyon helyes, mert egyébként szerintem ez bűncselekmény volna, önkényuralmi jelképet szimbolizálna" - tette hozzá.

Nem merítették ki a demokrácia eszközeit

"A demokrácia keretein belüli megoldásokat keresünk, még most is, amikor meggyőződésem szerint Magyarországon már nincsen demokrácia. (...) Azt gondolom, hogy nekünk továbbra is a demokratikus eszközöket kell használnunk, és nem merítettük ki ezeknek a lehetőségeit" - mondta a Fidesz elnöke azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz az elmúlt időszak politikáját úgy építette fel, lehetőséget adjanak a kormánypártoknak Gyurcsány Ferenc leváltására.

A minisztérium részéről egyelőre nem nyilatkozott senki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?