Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Káoszt okoz az orvoshiány

2008.03.14. 20:27
Rendelések maradnak el, és órákig kell várni egy-egy szakrendelõben, mert nincs elég szakorvos itthon. Egyre gyakrabban panaszkodnak erre a betegjogi képviselõknek és az Egészségbiztosítási Felügyeletnek is. Budapesten több kerületben is cserélgetik az orvosokat, mert csak így tudják megtartani a rendeléseket, számolt be az RTL Klub Híradója.

Tömeg, többórás várakozás és ingerült betegek - gyakran ez a kép fogadja a szakorvosi rendelõkbe érkezõket. A betegjogi képviselõk minden héten kapnak legalább-két három panaszt, hogy rövidebbek és ritkábbak lettek a szakrendelõk fogadóórái.

A szakemberek szerint mindez ez az orvoshiány miatt van. Hiába próbálnak az intézmények orvosokat felvenni, egyszerûen nem jelentkeznek jelenleg a szakrendelõkbe, mondta Simon Zsuzsa betegjogi képviselõ.

Elsõsorban reumatológusból, szemészbõl és sebészbõl van kevés a járóbeteg-rendelõkben, de nõgyógyászt is álláshirdetésben keresnek egyre gyakrabban.

Kerületek segítik ki egymást

Budapesten idõnként a kerületek segítik ki egymást, és adnak kölcsön részidõs orvosokat, hogy ne kelljen megszüntetni egy-egy régóta üresen álló praxist. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház orvos-igazgatója elmondta, õk a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálattal tárgyalnak arról, hogy bizonyos szakmákban kisegítsék õket.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletnél is gyakran kifogásolják a járóbeteg-ellátás színvonalát. Sok helyen még az elõjegyzés is gyerekcipõben jár. Olyan esettel is találkoztak, hogy a rendelõben reggel egy papírlapot kell a betegeknek megrohamozniuk, és feliratkozni, mondta Kiss Norbert, az Egészségbiztosítási Felügyelet fõosztályvezetõje.

A felmérések szerint nagyon magas a járóbeteg-rendelõkben dolgozó orvosok átlagéletkora, sokan nyugdíj elõtt állnak, ami hamarosan újabb problémát okozhat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!