Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Káoszt okoz az orvoshiány

2008.03.14. 20:27
Rendelések maradnak el, és órákig kell várni egy-egy szakrendelõben, mert nincs elég szakorvos itthon. Egyre gyakrabban panaszkodnak erre a betegjogi képviselõknek és az Egészségbiztosítási Felügyeletnek is. Budapesten több kerületben is cserélgetik az orvosokat, mert csak így tudják megtartani a rendeléseket, számolt be az RTL Klub Híradója.

Tömeg, többórás várakozás és ingerült betegek - gyakran ez a kép fogadja a szakorvosi rendelõkbe érkezõket. A betegjogi képviselõk minden héten kapnak legalább-két három panaszt, hogy rövidebbek és ritkábbak lettek a szakrendelõk fogadóórái.

A szakemberek szerint mindez ez az orvoshiány miatt van. Hiába próbálnak az intézmények orvosokat felvenni, egyszerûen nem jelentkeznek jelenleg a szakrendelõkbe, mondta Simon Zsuzsa betegjogi képviselõ.

Elsõsorban reumatológusból, szemészbõl és sebészbõl van kevés a járóbeteg-rendelõkben, de nõgyógyászt is álláshirdetésben keresnek egyre gyakrabban.

Kerületek segítik ki egymást

Budapesten idõnként a kerületek segítik ki egymást, és adnak kölcsön részidõs orvosokat, hogy ne kelljen megszüntetni egy-egy régóta üresen álló praxist. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor utcai kórház orvos-igazgatója elmondta, õk a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálattal tárgyalnak arról, hogy bizonyos szakmákban kisegítsék õket.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletnél is gyakran kifogásolják a járóbeteg-ellátás színvonalát. Sok helyen még az elõjegyzés is gyerekcipõben jár. Olyan esettel is találkoztak, hogy a rendelõben reggel egy papírlapot kell a betegeknek megrohamozniuk, és feliratkozni, mondta Kiss Norbert, az Egészségbiztosítási Felügyelet fõosztályvezetõje.

A felmérések szerint nagyon magas a járóbeteg-rendelõkben dolgozó orvosok átlagéletkora, sokan nyugdíj elõtt állnak, ami hamarosan újabb problémát okozhat.