Valér
-1 °C
0 °C

Lemondott Ordacsehi polgármestere

2008.03.05. 11:23
Távozott posztjáról Ordacsehi polgármestere, mert elmarasztalta a bíróság rágalmazásért. Kiss Miklós ellen a település volt jegyzője kezdeményezett eljárást, mert egy korábbi konfliktusuk során durva szavakkal illette a jegyzőt.

Lemondott Kiss Miklós, a Somogy megyei Ordacsehi polgármestere, miután a bíróság első fokon egy év próbára bocsátással elmarasztalta egy rágalmazási perben, amelyet a település volt jegyzője indított ellene. "Nem akartam megvárni a másodfokú ítéletet, úgy döntöttem, elébe megyek a bírósági határozatnak" - indokolta a jogerős ítéletet megelőző döntését a mintegy 800 lakosú falu pártoktól független elöljárója.

Mint hozzátette, döntését az magyarázza, hogy "okult" a múlt hónapban hasonló helyzet miatt lemondott tabi polgármester példájából. A somogyi város polgármesterére jogerősen 60 ezer forint pénzbüntetést szabott ki a bíróság, mert a helyi újságban a volt jegyző viselkedését "etikátlannak" nevezte - emlékeztetett.

A polgármester a volt jegyzővel való - még 2006 tavaszán kialakult - konfliktusáról nem akart nyilatkozni. "Tény, hogy olyan szavakat használtam, amelyeket nem kellett volna" - ismerte el, hozzátéve: szerinte az adott helyzetben mások még nála is erősebben fogalmaztak volna.

A 2006 őszén a választók 98 százalékos támogatottságával harmadszor megválasztott önkormányzati vezető a helybeliek szerint sokat tett a Balaton háttértelepüléséért.

Neki köszönhetően minden út aszfaltos, új postájuk és az uniós elvárásoknak megfelelő orvosi rendelőjük van, befejeződött az iskolarekonstrukció, elkészült a sportcsarnok, és bérlakások is épültek, van óvodájuk és iskolájuk, ami - mint a helyiek hangsúlyozták - "nagy szó a mai világban egy ilyen kis településen".

Kiss Miklós arra a kérdésre, hogy indul-e az időközi választáson, nem adott határozott választ. Családi körülmények és egészségi állapota is befolyásolja a döntésben - mondta. Ám ha mindez rendeződik, s a jogerős bírósági döntés - az első fokkal egyezően - nem zárja ki az indulás lehetőségét, elképzelhetőnek tartja, hogy ismét megméreti magát - jelentette ki.

Illyés Erzsébet körjegyző azt mondta, elhamarkodottnak tekinti a polgármester jogerős ítéletet megelőző lemondását, és személy szerint sajnálja a történteket, mert "jó volt vele dolgozni". Az időközi polgármester-választásig Ordacsehiben az alpolgármester irányítja az önkormányzatot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!