Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demján Sándor 1 mrd forintot ad az encsi kistérségnek

2008.03.31. 18:04
Öt évig, évente 200 millió forinttal támogatja Demján Sándor alapítványa az encsi kistérséget, jelentette be a vállalkozó hétfõn. A vállalkozó utoljára, 1994-ben Nyírbátornak nyújtott támogatást.

Öt év alatt egymilliárd forinttal támogatja Demján Sándor nagyvállalkozó, illetve a nevét viselõ alapítvány a hátrányos helyzetû encsi térségben élõk oktatását, ez az adomány jelenleg a legnagyobb összeg, amelyet magánember valaha is felajánlott Magyarországon, hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén Encsen hétfõn.

A Demján Alapítvány az Encsi Kistérségben élõ hátrányos helyzetû gyermekek felzárkóztatását pályázati úton támogatja, közölte Takács Ildikó, Demján Sándor kommunikációs tanácsadója az MTI-vel.

Nyírbátor után az Abaúj 36 településének csaknem 25 ezer lakosát tömörítõ encsi kistérség a második, amelyet a Demján Sándor által 1994-ben alapított, a nevét viselõ alapítvány támogat.

Az esélyegyenlõség megteremtése a cél

A vállalkozó magánvagyonából létrehozott alapítványa egyebek mellett az esélyegyenlõséget szeretné megteremteni a hátrányos helyzetû óvodásoknak, általános és középiskolásoknak, szakképzõ iskolákba járóknak.

A nyírbátori és most már az encsi kistérségnek nyújtott támogatás modellértékû gyakorlatot kíván megvalósítani, ami a kistérségek gazdasági szerkezetének javítását is célul tûzi ki, mondta Ódor Ferenc, a térség fideszes országgyûlési képviselõje, a megyei önkormányzat elnöke.

A Demján Sándor Alapítvány és az Abaúj Polgáraiért Alapítvány között létrejött együttmûködési megállapodás egyebek mellett az óvodákba, az általános és középiskolákba, valamint a szakmunkásképzõ intézményekbe járó tanulók, illetve az õ intézményeik támogatását vállalja, de a nyári táborozások és kulturális programok szervezését is támogatja.

Az encsi kistérségben a Demján Sándor Alapítvány öt év alatt egymilliárd forinttal, évente 200 millió forinttal járul ehhez.