Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Pert vesztett az Uzsoki Kórház

2004.03.31. 15:49
Mintegy négymillió forint veszélyességi pótlékot és kamatait kell kifizetnie röntgenasszisztensei részére az Uzsoki Kórháznak - döntött első fokon a Fővárosi Munkaügyi Bíróság. A kórház jogi képviselője szerint az egészségkárosodásnak be kell következnie a pótlék felvételéhez. A felperes orvosok már csak heten vannak, harmincegyen - akik még az Uzsokiban dolgoznak - abbahagyták a pereskedést.
Személyenként három- és hatszázezer forint közötti összegű elmaradt veszélyességi pótlékot és kamatait kell kifizetnie az Uzsoki utcai kórháznak hét röntgenasszisztens részére a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítélete szerint; az alperes valószínűleg fellebbez - tudta meg a felek jogi képviselőitől az MTI szerdán.

Van precedensértékű ítélet

Szalay András ügyvéd, a felperesek jogi képviselője szerint a közalkalmazottakról, valamint a munkavédelemről szóló törvényből következik, hogy jár a veszélyességi pótlék akkor, ha a munkaidő legalább felében fennáll az egészségkárosodás kockázata.

Az Uzsoki utcai kórház jogi képviselője viszont azzal érvelt, hogy egy legfelsőbb bírósági határozat szerint "a károsító hatás lehetősége a pótlék megállapítása szempontjából nem elegendő, az egészségi ártalom meglétét objektív tények alapján kell megállapítani".

Szalay utalt arra, hogy 2001-ben Győrben már jogerősen lezárult az első ilyen jellegű, precedensértékűnek tekinthető ügy, akkor a bíróság első és másodfokon egyaránt a röntgen-asszisztenseknek adott igazat.

A fővárosban folyik egy harmadik per, ahol 30 dolgozó összesen mintegy húszmillió forintot követel az Országos Onkológia Intézettől - tette hozzá.

Csak a kórházban már nem dolgozók pereskednek

Szalay András elmondta még, hogy az Uzsoki utcai kórház ellen eredetileg 38 dolgozó indított pert a veszélyességi pótlék kifizetése érdekében, ám "a kedden kihirdetett elsőfokú ítéletig már csak az a hét dolgozó tartott ki az eljárásban, aki időközben távozott a kórháztól. A másik harmincegy, aki történetesen jelenleg is a kórházban dolgozik, időközben már elállt a pereskedéstől".

Az alperes kórház jogi képviselője az MTI-vel azt közölte: megbízója minden bizonnyal fellebbez az elsőfokú döntés ellen.

Felül szeretnék vizsgálni a jogszabályokat

Az elsőfokú eljárásban született szakértői vélemény szerint a röntgen-asszisztensek esetében ma már csupán matematikai esélye van az egészségkárosodnak, ami valójában éppen azt jelenti, hogy ez gyakorlatilag kizárható - mondta el a kórház jogi képviselője.

A jogtanácsos úgy tudja: szakértők körében felmerült az a vélemény is, hogy az ide vonatkozó jogszabályokat felül kellene vizsgálni.

"Nem kizárt, hogy megbízóm a per kapcsán a szaktárcához fordul annak érdekében, hogy a perekben alkalmazott jogszabályokat módosítsák. Ez természetesen nem lehet visszaható hatályú" - jegyezte meg a kórház jogi képviselője.