Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Nyílt titok az érettségi feladatok rejtekhelye

2005.04.13. 07:58
Könnyen kideríthető, hol őrzik az 2005. évi középiskolai érettségi feladatlapjait, derítette ki a Magyar Nemzet. A raktár egy közepesen őrzött XXII. kerületi telepen található.

A bárki számára beszerezhető Közbeszerzési Értesítőből kiderül, hol tartják az idei, elméletileg szigorúan bizalmas helyen őrizendő érettségi feladatlapokat, írja a szerdai Magyar Nemzet.

A lap szerint az idei kétszintű érettségi miatt többszörösére nőtt a feladatlapok száma, ezért a korábbi fénymásolós módszerrel már nem lehet sokszorosítani.

Pósfai Péter, az Országos Közoktatási és Értékelési Vizsgaközpont igazgatója a lapnak elmondta, a feladatlapokat már januárban legyártották és egy külön, erre a célra létrehozott logisztikai központban őrzik őket. A 114 vizsgatárgy emelt és középszintű feladatlapjai iskolánként három közepes méretű ládában férnek el, tehát igen nagy raktár szükséges a tároláshoz.

Nyílt közbeszerzés - nyílt titok

Arra a kérdésre, hogy hol van ez a raktár, Pósfai azt válaszolta, a címet nem árulhatja el, mert a feladatlapokat megfelelő helyen, szigorúan őrzik. Annyit az igazgató elárult, hogy a raktár bérlését nyílt közbeszerzési eljárás során választották ki.

A közbeszerzési eljárások eredménye ugyanakkor az értesítőből mindenki számára ismert, ezért nem volt nehéz utánakeresni a kérdéses, XXII. kerületi telep címének. A lap a helyszínen megtudta, a dolgozók délután négy órakor abbahagyják a munkát, utána biztonsági őrök ellenőrzik egy-két óránként a raktárt, ami egyébként be van kamerázva.

Az iskolák egy héttel az érettségi előtt kapják meg a lefóliázott feladatlapokat, amiket kötelességük lesz ellenőrizni, nem bontották-e fel őket korábban.